Грмуша: Неприхватљиво да се правосудне институције праве мртве на хаос у Бањалуци

Г.С.
Грмуша: Неприхватљиво да се правосудне институције праве мртве на хаос у Бањалуци

БАЊАЛУКА – Потпуно непримјерене сцене данас у Бањалуци представљају наставак и ескалацију вишегодишњег погрешног односа највећег броја политичких актера према владавини права, поштовању интегритета институција и јавном интересу, рекао је Милко Грмуша, одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Он је у ове три године мноштво пута упозоравао да Бањалука клизи у институционални хаос и анархију са потенцијално катастрофалним посљедицама, те да је први и основни корак ка нормализацији односа у граду пуно и неселективно поштовање закона и процедура, навео је Грмуша на друштвеним мрежама,

"Нажалост, највећи број политичких актера сматра да је изигравање закона сјајан политички алат, иако је заправо истина потпуно супротна: тамо гдје престају закон и ред, наступају анархија и хаос и ту нема никакве политике, већ само насиља и угрожавања права сваког човјека", наводи Грмуша.

Он је навео да је петог јануара ове године скупштинском руководству, свим колегама одборницима и градоначелнику послао приједлог мјера за деблокаду града.

"Ријеч је била о усклађеном сету више мјера које не би значиле само финансијску деблокаду града и измиривање обавеза према корисницима буџетских средстава, него и увођење реда и закона у градњу у Бањојлуци, смјена неспособних руководстава јавних установа и предузећа, избор начелника у одјељењима Градске управе и, посебно важно, формирање одбора за кризно управљање Градом чији задатак би био да буде у непрестаној комуникацији са надлежним министарствима како би Бањалука изашла из ове ситуације у складу са законом и како нити један грађанин не би трпио посљедице политичке кризе. Нажалост, нико ми није нити одговорио на овај приједлог, а камоли да га је подржао", истакао је Грмуша.

Он даље наводи да је разумио да политички актери имају боља рјешења, али и да су се данас сви могли увјерити како та рјешења изгледају.

"Политика се мора водити у надлежним институцијама, на основу закона а не било чије самовоље и изборног интереса. Такође, истичем да су сваким даном за ствари које се одвијају у Бањојлуци све више одговорни правосудне институције и надлежна министарства. Апсолутно је неприхватљиво да се сви они праве мртви на ово што се дешава у Бањојлуци, јер они својим ћутањем и нечињењем заправо одобравају и подстичу анархију у највећем граду у Српској и угрожавају њену елементарну стабилност, мир и сигурност.  Позивам их да под хитно реагују и коначно почну да раде свој посао у складу са законом, јер иначе ће нестати чак и привид владавине права у Бањојлуци и наступиће опште самовлашће неформалних група и појединаца, и то са крајње ризичним крајњним посљедицама", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана