Грил журке у кафани умјесто роштиља у природи

Јана Кезић
Грил журке у кафани умјесто роштиља у природи

БАЊАЛУКА - Бањалучани првомајски празнике обично прослављају по излетиштима, пропланцима, обалама ријека, бањама и шумама у околини, али ове године има и оних који су се одлучили за другу врсту забаве - грил журке у угоститељским објектима.

Први мај, Међународни празник рада, представља дан солидарности радних људи цијелог свијета, а слави се од 1890. године.

У Градској управи кажу да је све спремно за обиљежавање првомајских празника те истичу да су најпопуларнија излетишта Трешњик и Шибови уређена и покошена. Осим тога уређено је и излетиште уз ријеку Сутурлију.

- Током протекле седмице активно је рађено на уређењу тих локација, да би суграђани у лијепом и уређеном амбијенту традиционално прославили Међународни празник рада, 1. мај - поручили су из Одјељења за комуналне послове. Објаснили су да су осим кошења радили и на орезивању и крчењу зеленила, чишћењу лишћа, сакупљању отпада, као и на санацији постојећег мобилијара.

Са друге стане има и оних који су овај дан одлучили да обиљеже на нешто другачији начин.

- Одлучили смо да организујемо грил парти у нашем угоститељском објекту. Улаз неће бити наплаћиван. Идеја је да сви обуку спортску гардеробу, као да иду на излет, а пикник ће бити организован у башти кафића уз два ди-џеја те роштиљ и пиће - рекли су за “Глас Српске” у угоститељском објекту “Апетито”.

Истакли су да је данима пред Први мај за журку владало велико интересовање, јер већ имају око 100 резервација.

Предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске Златан Татић каже да велики број угоститеља на овај дан неће радити те истиче да су првомајске журке у кафани занимљива идеја.

- Туристи генерално долазе за првомајске празнике у Бањалуку, томе свједочи и чињеница да су смјештаји и хотели поприлично пуни - рекао је Татић.

Законом о празницима Републике Српске нерадни дани поводом Међународног празника рада су 1. и 2. мај, понедјељак и уторак, као и 9. мај (уторак).

- Нерадни дани у Градској управи биће 1. и 2. мај - саопштили су из Одјељења за општу управу. Напоменули су да ће у дане празника, за евентуалне хитне случајеве, случајеве смрти лица, чији је упис у МК умрлих неодгодив ради превоза тијела ван територије БиХ, бити организовано телефонско дежурство матичара.

- Са дежурним матичарем могу контактирати 1. и 2. маја у термину од осам до 13 часова путем телефона 051/244-444. За сваки дан дежурства позив ће бити прослијеђен дежурном матичару - рекли су из Одјељења.

Бањ бус

У Градској управи кажу да ће мини-панорамски аутобус - Бањ бус, који вози до једног од најпосјећенијих излетишта Бањ брда, бити доступан свим суграђанима и посјетиоцима за 1. мај и то у периоду од девет до 20 часова.

- Бањ бус ће саобраћати на сваких сат времена са почетног мјеста, тачније код Фабрике обуће “Бема”, при чему је неопходно нагласити да са почетног мјеста Бањ бус саобраћа на пуни сат, а у повратку на пола сата - саопштено је из Одјељења за саобраћај и путеве. Карта ће као и до сада, коштати једну КМ, док је за дјецу до пет година бесплатна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана