Гријање у Бањалуци квалитетно 24 часа а уштеда осам милиона

Весна Поповић
Гријање у Бањалуци квалитетно 24 часа а уштеда осам милиона

Бањалука - Изградњом нове топлане на дрвну сјечку, која би требало да замијени постројења на мазут, годишње ће бити уштеђено најмање осам милиона КМ, а потрошачи би имали квалитетније цјелодневно гријање по истој цијени као и до сада.

Стоји то у одлуци о јавном позиву за избор стратешког партнера, која би требало да се нађе пред одборницима 15. марта.

- Ново постројење требало би да има инсталисану снагу од најмање 49 мегавата. Садашњи систем гријања је неодржив и захтијева значајну подршку града. Преласком на биомасу, били би искориштени локални ресурси, смањени трошкови, а грађанима би ново постројење омогућило квалитетније и 24-часовно гријање - наведено је у овом документу.

Посебно је наглашено да изградња нове топлане иде уз обећање градских власти да неће доћи до поскупљења гријања.

- Цијене топлотне енергије, које су одређене 2011. године, остаће исте. Све пројекције за ново постројење раде се на основу тог цјеновника - наводи се у овој одлуци.

Истиче се да је дрвна сјечка најјефтинији, али и најдоступнији енергент. Анализиране су цијене и калоријска снага гаса, угља, мазута и електричне енергије и по калкулацијама које је радио тим од двадесетак стручњака, годишња уштеда би у случају преласка на био-масу износила око осам милиона КМ. Према тој рачуници, за рад постројења снаге 49 мегавата требало би обезбиједити 80.000 кубних метара дрвета годишње.

Наглашено је да је са "Шумама Српске" већ постигнут договор о обезбјеђењу тих количина на годишњем нивоу, с тим да би, поред дрвета, у новом постројењу као енергент још користили пилански и шумски дрвни отпад.

Према тој одлуци град би у заједничкој фирми, која би била организована као засебно привредно друштво, одвојено од садашње "Топлане", био власник 49 одсто капитала, док би будући партнер, који би уложио новац у изградњу постројења, имао 51 одсто акција.

Као аргумент за улазак у партнерство са приватним капиталом градске власти наводе на првом мјесту дугове садашње "Топлане" од 85,2 милиона КМ.

Банке окренуле леђа

У одлуци је истакнуто да тежину ситуације у садашњој "Топлани" најбоље показује чињеница да више нема банака које су спремне да кредитно подрже ово предузеће, које сваке године иде у минус од 15 милиона КМ. Као главни кривац толиког минуса наведен је мазут, као скуп енергент.

Највећи појединачни повјерилац "Топлане" је "Оптима", којој се за испоручени, а никада неплаћени мазут, дугује 25 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана