Грб Бањалуке без Банског двора и јазавца, али са кестеном

Весна Поповић
Грб Бањалуке без Банског двора и јазавца, али са кестеном

Бањалука - Нови грб града са којег су у односу на првобитни приједлог уклоњени Бански двор, јазавац, лента и назив града, али су додати листови липе и кестена, наћи ће се пред одборницима на сједници Скупштине града 20. јула.

- У односу на усвојени нацрт дошло је до промјена на средњем и великом грбу, док је мали грб остао у форми коју је првобитно и предложио аутор грба хералдичар Драгомир Ацовић - наведено је у одлуци о утврђивању симбола града.

Још је објашњено да је из средњег грба са бедемске круне уклоњена фасада Банског двора, која се налазила у усвојеном нацрту.

- Највеће интервенције су биле на великом грбу, гдје је уклоњен лик јазавца у позадини Петра Кочића те је избрисана лента и назив града. Умјесто тога унесено је лишће липе, укомбиновано са листом кестена - наведено је у овом приједлогу.

Образложено је да су ове измјене резултат спроведене јавне расправе, става комисије за утврђивање изгледа грба и аутора грба.

Одборник СНСД-а Гордана Лиховић сматра да је предложени грб солидно рјешење које би достојанствено могло представљати Бањалуку.

- Град је годинама без грба и надам се да ћемо овај пут ријешити то питање. Мени би се лично више свиђао другачији облик штита, предложени барокни је китњаст. Вољела бих да је дајак у већој мјери био укључен у грб, али то су личне преференце - казала је Лиховићева.

Одборник ДНС-а Боран Босанчић је рекао да је вријеме да Бањалука ријеши питање грба града.

- Овај садржи довољно елемената који представљају Бањалуку и приближно је најбоље рјешење од свих која су претходних година нуђена. Вјероватно ће бити примједаба на неке елементе, али тешко је направити рјешење које ће задовољити све - казао је Босанчић.

Одборник ПДП-а Драшко Станивуковић сматра да Бански двор није требало да буде уклоњен из грба града.

- Ако правимо грб са много детаља онда на њему треба да се нађе и ова установа, која је симбол Бањалуке. Добро је што је уклоњен јазавац, јер је то дуплирање мотива, довољна је фигура Петра Кочића - рекао је Станивуковић

Одборник СДС-а Љубо Нинковић је рекао да ако већина људи кроз јавну расправу каже да одређени детаљи не треба да буду на грбу, као што је јазавац, онда то треба поштовати.

- Ако јавна расправа није показала противљење грађана у вези са оваквим рјешењем, онда не видим зашто бисмо се ми противили. Волио бих да уопште нисмо морали мијењати грб, али одлуке Уставног суда се морају поштовати - казао је Нинковић.

Уставни суд РС је у фебруару 2013. године прогласио грб града неуставним, уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само једног народа.

Садржаји

Велики грб

Садржи средњи грб који је окружен чуварима, десно Петар Кочић и лијево бан Светислав Милосављевић. Оба чувара држе дрвени јарбол са којег се вију заставе Републике Српске десно, односно Бањалуке лијево. У дну грба је златно лишће дивљег кестена преплетено са зеленим лиснатим гранчицама липе.

Средњи грб

Садржи мали грб који изнад има штит крунисан златном каменом бедемском круном.

Мали грб

Штит, црвеном, сребрном и црним спојницама озидани камени бедем са двоспратном кулом и пирамидалним сребреним кровом. Са обје стране те куле је по једна мања кула. У дну суочени кљунови два дајака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана