“Grand Trade“ наградио студенте Aкадемије умјетности

ГС
Награђени учесници конкурса и чланови комисије
Foto: "Grand Trade" | Награђени учесници конкурса и чланови комисије

БАЊАЛУКА - Вриједне награде обрадовале су данас у компанији “Grand Trade“ студенте мастер студија сликарства Академије умјетности у Бањалуци.

Заслужили су то најбољим идејним рјешењима на наградном конкурсу за украшавање заштитне ограде око модерног стамбено-пословног комплекса у изградњи у самом центру града. За младе умјетнике то је, како кажу, и први пут да их приватна компанија подстиче на сликарско изражавање и стварање ликовне сцене града.

Апстрактно приказани најпознатији вијесници прољећа Босиљки Остић омогућили су побједу и највишу награду. Иако је до сада учествовала на бројним колективним изложбама и колонијама у БиХ и иностранству, те награђена Плакетом Банског двора, награда компаније “Grand Trade“ јој много значи.

-Гледала сам да рад буде апстрактан с обзиром да је и ограда сама била апстрактна,. На раду су приказани први вијесници прољећа, у једном потпуно апстрактном облику. Као мастер студенту свакако да ми је значајна ова награда за неке даље подухвате - рекла је Босиљка Остић, побједница наградног конкурса компаније “Grand Trade“.

Природа и прољеће били су инспирација и добитницима друге и треће награде за осмишљавање украшавања заштитне ограде једног од највећих стамбено-пословних комплекса који су у изградњи у БиХ и региону.

-Мени је јако значајно, прије свега што сам добила награду и прилику да учествујем на једном оваквом конкурсу и драго ми је што сте пружили прилику баш студентима Академије умјетности, јер мислим да је то важно генерално -  рекла је Ивана Благојевић, добитница друге награде “Grand Trade-а“.

Међу награђенима је и Александар Обреновић, већ препознатљиво име на изложбама и вишеструко награђиван. Тренутно је запослен као кустос умјетничке збирке у Завичајном музеју Градишка.

-Сматрам да је веома значајно да умјетници учествују на конкурсима, да њихов рад буде презентован и једноставно је другачије кад је рад изложен у галеријском простору, а другачије је кад је изложен у јавном простору. Част ми је што сам могао да учествујем, да презентујем своје рјешење за које је инспирација била једна слика из мастер рада“ - рекао је Александар Обреновић, добитник треће награде “Grand Trade-а“.

Професор Академије умјетности Борјана Драгичевић Мрђа посебно је срећна што су њени студенти  препознати као ствараоци вјеродостојних умјетничких дјела. До сада, каже, нису награђивани на оваквим врстама конкурса и нада се да ће се таква пракса наставити.

-Ово је први пут да Академија умјетности сарађује са оваквом једном компанијом, ја се надам да је ово један почетак будуће сарадње из које ћемо моћи да развијамо сарадњу на још више начина и да просто обезбиједимо студентима више прилика и да наше институције имају прилику да сарађују и да из овога уче можда нешто ново - рекла је проф. мр Борјана Драгичевић Мрђа.

 

У компанији “Grand Trade“, гдје су и осмислили овакву врсту конкурса, кажу да подржавају културне и умјетничке слојеве друштва.

-Као друштвено одговорна компанија покушавамо да будемо примјер другима, те да пружимо прилику и подстакнемо све оне који се труде на путу до успијеха био он спортски или умјетнички. Стамбено пословни комплекс који је у изградњи један је од репрезентативних објеката и жељели смо квалитетно идејно рјешење и за осликавање заштитне ограде. Циљ нам је свакако био и да подржимо студенте Академије умјетности и симболичним наградама их охрабримо за даљи рад - рекла је Милана Ситничић, портпарол компаније “Grand Trade“.

Комисију за избор побједника конкурса чинили су: Ренато Радишић, генерални директор “Grand Trade-а“, Борјана Драгичевић Мрђа, проф. мр Академије умјетности Бањалука, Радислав Тадић, доц. др Академије умјетности Бањалука, Никола Стојичић, директор продаје и маркетинга “Grand Trade-а“ и Небојша Гајић, сарадник маркетинга и продаје компаније “Grand Trade“. На наградном конкурсу прилику за учествовање имали су сви студенти Академије умјетности Бањалука, који су на вријеме доставили своја идејна рјешења. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана