Градским установама недостаје новца: Траже 1,1 милион КМ за рупе у кесама

Весна Поповић
Градским установама недостаје новца: Траже 1,1 милион КМ за рупе у кесама

Бањалука - За рад вртића, збрињавање социјалних категорија, организацију дочека Дјечије и Међународне нове године недостајаће новца, а захтјеви установа, чији је оснивач град, за сада су већи од 1,1 милион КМ.

У Одјељењу за финансије града потврдили су да је Центар за социјални рад тражио 520.000 КМ, Центар за предшколско васпитање и образовање 420.000 КМ, а Центар за развој и унапређење села 180.000 КМ.

- Уколико буде утврђено да има основа за повећање новца овим установама, то ће бити и учињено кроз релокацију буџетских средстава или евентуално, ребаланс буџета - рекли су у овом одјељењу.

У Центру за социјални рад су рекли да им је додатни новац неопходан како би испунили захтјеве социјалних категорија.

- Више пута смо обавјештавали град да нећемо имати довољно новца у 2015. и то за једнократне новчане помоћи, смјештај старијих лица и збрињавање дјеце у хранитељске породице те 50 одсто износа за право на новчану помоћ и додатак за помоћ и његу другог лица. Надамо се да ће град наћи рјешење, јер права социјалних категорија не смију бити доведена у питање - нагласили су у Центру.

Додали су да је буџет Центра и за 2014. годину два пута био увећаван ребалансом, што је, како су додали, већ тада указивало на значајан недостатак новца потребног за социјалне категорије.

- И поред тих увећања, у 2014. години недостајало је 147.240 КМ - додали су у Центру.

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић је рекао да им је повећање потребно како би до краја године могли измирити основне обавезе.

- То се, прије свега, односи на трошкове електричне енергије за јавну расвјету на селу и пумпе на водоводним системима - објаснио је Шарић.

Из Центра за предшколско васпитање и образовање протеклих дана нисмо успјели добити објашњење зашто им је потребан додатни новац, јер је в.д. директора Наташа Радуловић била на путу.

У Културном центру Бански двор рекли су да 1,04 милиона КМ, колико су имали за 2015, није довољно за све активности.

- Недостају паре за организовање дочека Дјечије и Међународне нове, 2016. године - рекли су у овој установи, али нису прецизирали колико новца би им требало.

У Градској развојној агенцији су потврдили да им је 1,2 милиона КМ довољно за њихове дјелатности. И из ЈУ Спортски центар "Борик" и Туристичке организације града су потврдили да су се ове године уклопили у свој буџет.

План за 2016. годину

У Одјељењу за финансије су рекли да тренутно припремају буџет града за наредну годину.

- Колико ће поједине институције, које се финансирају из буџета града, имати новца на располагању, остаје да се види, с тим да морају узети у обзир приоритетне и законске обавезе које се морају финансирати у наредној години - рекли су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана