Градски одборници усвојили информације о пословању "Еко топлана" за 2020. и план за 2021:Потврда успјешности пословања

Александра Тодоровић
Градски одборници усвојили информације о пословању "Еко топлана" за 2020. и план за 2021:Потврда успјешности пословања

Скупштина града, на петој редовној сједници усвојила је информације о пословању "Еко топлана" за 2020. и план пословања за 2021. годину, а разматране су и усвојене и информације о раду органа управљања овог Друштва у 2020. години, као и информација о активностима на припреми гријне сезоне 2021/2022.

- Резултати остварени у 2020. години показују да су "Еко топлане" успјешно завршиле пословну годину уз редовну испоруку топлотне енергије. У достављеној Информацији о пословању за 2020. године, наводи се да је Друштво позитивно пословало и остварило добит у износу од 523.432 КМ – казали су из "Еко топлана".

Додали су да се пословање у прошлој години одвијало углавном у отежаним условима пандемије изазване корона вирусом. Непосредно након проглашења пандемије, у марту 2020. године, менаџмент "Еко топлана" предузео је мјере за умањење негативних посљедица пандемије и организовање рада у отежаним условима у складу са наредбама, препорукама и смјерницама надлежних органа.

- Према процјени управе Друштва, укупан негативан ефекат на пословање у 2020. години, усљед пандемије корона вируса је око 1.613.000 КМ. Ипак, без обзира на све проблеме које је пандемија изазвала, а везано за ликвидност, организацију ланца снабдијевања, као и саму производњу и испоруку топлотне енергије, уз максималне напоре менаџмента и свих запослених, без финансијске помоћи јавних институција, обезбијеђено је уредно функционисање система даљинског гријања и у ванредним околностима, поштујући све прописане мјере и препоруке надлежних институција - казали су из "Еко топлана".

Како би систем даљинског гријања функционисао и током пандемије те био обезбијеђен континуитет успјешног пословања, предузет је низ мјера и активности. Прије свега, постигнути су договори са добављачима и банкама везано за одређене рокове плаћања.

- Покренут је и цијели низ пројеката  који су обезбиједили значајне уштеде у ланцу снабдијевања и укупном пословању Друштва. Такође и поред негативног ефекта пандемије корона вируса, није било отпуштања радника нити смањења плата радницима. Плате запосленима, припадајући доприноси, као и сви порези и остале обавезе према држави, редовно су исплаћивани и током пандемије као и током претходног периода. Еко топлане као друштвено одговорна компанија, али и сами запослени у Еко топланама кроз учешће у одређеним хуманитарним акцијама прошле године, у границама могућности помогли су онима који су пандемијом били највише погођени.

- У Информацији о плану пословања за 2021. наводи се планирани наставак успјешног пословања. У 2021. планиран је благи раст броја корисника и пословних прихода. Планиране инвестиције за 2021. годину су преко 2,5 милиона КМ - наводе из "Еко топлана".

Кроз Информацију о раду органа управљања и руковођења "Еко топлана" за прошлу годину, коју је Скупштина града такође усвојила, наводи се да су органи управљања и руковођења, Скупштина и Управни одбор Друштва, уредно обављали послове, односно редовно одржавали сједнице и доносили потребне одлуке.

Нова сезона

Одборници су разматрали и усвојили и Информацију о активностима на припреми сезоне гријања 2021/2022. Планиране активности требало би да омогуће стабилност, поузданост, квалитет и ефикасност у снабдијевању Бањалуке топлотном енергијом у сљедећој сезони гријања. План је резултат анализе стања система даљинског гријања и рада у протеклом периоду, те већ урађених активности и мјера у достизању основне функције предузећа - снабдијевање града топлотном енергијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана