Градски менаџер представио консолидовани извјештај: Нови ребаланс за успјешну годину

Јасмина Салопек
Градски менаџер представио консолидовани извјештај: Нови ребаланс за успјешну годину

БАЊАЛУКА - Иако смо у складу са Законом у скупштинску процедуру упутили консолидовани извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци, предсједник Скупштине града Љубо Нинковић је незаконито ускратио право одборницима, а самим тим и грађанима, да буду информисани о трошењу буџетских средстава.

Поручио је ово градски менаџер Бојан Кресојевић, нагласивши да је због наведених разлога принуђен да јавности презентује податке из извјештаја.

- Концепт једносмјерног саобраћаја, кружна раскрсница на Булевару цара Душана, уређење обала Врбаса, тениска арена и реконструкција парка “Младен Стојановић” само су неки од пројеката који су ове године финансирани средствима грађана Бањалуке, а осим тога из тих средстава завршени су и многи други пројекти коју обухватају градска и приградска насеља - истакао је Кресојевић.

Како је појаснио, пројекти су завршени упркос томе што је буџет у значајној мјери оштећен због смањених прихода.

- Приходи су жртва дјеловања СНСД-а. С једне стране смањени су приходи од индиректних пореза на нивоу БиХ и Републике Српске у износу од готово 10 одсто, што је резултовало са пет милиона КМ мање у буџету. С друге стране Скупштина града није својим одлукама омогућила одговарајућу динамику олакшавања и убрзавања остваривања прихода. Нису прихватили приједлог за брже процедуре за издавања башти, као ни приједлог о обједињеној наплати која би нам донијела додатна два милиона КМ од комуналне накнаде, али и омогућила боље пословање “Водовода” и “Чистоће” - нагласио је Кресојевић.

Додао је да је на овај начин Бањалуци ускраћено скоро 10 милиона КМ за првих девет мјесеци, а из којих се, како је казао, могло финансирати све оно што је у овом тренутку неопходно, али урадити и више других пројеката.

Кресојевић појашњава да је управо из свих ових разлога граду неопходно да кроз краткорочно задужење прошири буџетски оквир за додатних шест милиона КМ да би успјешно биле исплаћене све текуће ствари.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је да ребаланс буџета чека око десет хиљада грађана Бањалуке.

- Позивам Скупштину града да што прије закаже сједницу и усвоји ребаланс са предложеним проширењем буџетског оквира. Ребаланс, односно проширење буџетског оквира је пријеко потребно. Не можете усвајати ребаланс ако га нећете проширити за све оне који требају тај ребаланс. На потезу је Скупштина да разматра тај ребаланс - казао је Станивуковић.

Истиче да је све што је и до сада тражио од Скупштине града тражио у корист Бањалуке и људи који овдје живе.

- У овом тренутку чекају и родитељи дјеце која су уписана у приватне вртиће, чекају радници градских установа који су на боловању. Чекају подстицаји, грантови, социјална давања, јавни превоз, а све то можемо након усвајања ребаланса измирити у свега неколико дана - каже Станивуковић.

Нинковић

Љубо Нинковић је истакао да је обавеза Градске управе била да до 30. новембра достави консолидовани извјештај извршења буџета за првих девет мјесеци, који, како каже, нису доставили.

- Ово на шта се они позивају је извлакуша. Свјесни су да ћемо за ова три мјесеца открити вјероватно нова ванбуџетска средства која су потрошили, а која нису планирана у буџету - рекао је он и додао да су за првих пола године потрошили два милиона које одборници нису изгласали.

- Чекамо консолидовани извјештај за другу половину године, да видимо који је то износ средстава који су трошили мимо буџета, а наша претпоставка је да су утрошили четири до шест милиона мимо буџета, ако узмемо у обзир да се у другој половини боље пуни буџет - закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана