Градски аутобуси у Бањалуци стали на пет минута

Јелена Танацковић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Превозници јавног градског и приградског саобраћаја путника на подручју Бањалуке зауставили су превоз у 11.55 часова, због, како су рекли, тешке ситуације у којој су се нашли након енормног поскупљења горива.

Аутобуси на свим градским и приградским линијама заустављени су на пет минута.

Директор предузећа "Аутопревоз" Дејан Мијић рекао је за "Глас Српске" да је овај протест симболично заказан у пет до 12, како би градске власти, које су надлежне за јавни градски превоз, схватиле у каквој ситуацији превозници налазе.

- Ова обустава није готова, а надамо се да неће дуго трајати јер се свакодневно осјећају губитци. Били смо присиљени на овај корак, ово је последњи вапај да зауставимо пропадање приградског и градског превоза, јер са оваквим цијенама више не можемо да радимо - рекао је Мијић.

Како је нагласио, у уговору, који су потписали са Градском управом, стоји да ће, кад се стекну одређени услови за то, доћи до измјене цјеновника.

- Овакво дивљање није нико очекивао, а ми немамо изворе нафте па да можемо сипати без трошкова. Задужили смо се кредитно, потрошили смо све резрерве залиха, доћи ћемо у ситуацију да нећемо имати ни за плате радницима - нагласио је Мијић.

На питање зашто се нису појавили на састанку са Градском администрацијом, Мијић је рекао да је договор био да састанак имају са градоначелником Драшком Станивуковићем и предсједником Скупштине града Младеном Илићем, а не градским менаџером Бојаном Кресојевићем.

 Драшко Станивуковић рекао је да је неприхватљиво да се превозници тако понашају према грађанима и да линије касне пет минута.

-То значи да нису испоштовали све одредбе уговора. Неприхватљиво је да цијена горива порасте за 25 одсто. Ми смо им јуче хтјели да презентујемо оно што је нас неприхватљиво, али они се нису појавили - рекао је Станивуковић.

Истакао је да су поједини превозници претходних година толико добро зарадили да могу да возе и бесплатно.

-Ми морамо да штитимо грађане Бањалуке од свих поскупљења-  рекао је Станивуковић те додао да ако они не буду поштовали одредбе уговора, да увијек има и других превозника који ће хтјети возити.

Младен Илић сматра да је „ово рат градоначелника и превозника“.

-Ми, као Скупштина града, не одређујемо цијене градског превоза. Ми можемо дати или не дати сагласност на одређене приједлоге. Скупштина још није дала свој став и треба разговарати с превозницима - рекао је Илић.

Додао је да он сматра да превозници чине толико да треба с њима да се сједне и разговара.

-Мислим да треба да идемо са субвенцијама и да им помогнемо - истакао је Илић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана