Градске власти припремиле сет мјера за јачање буџета

Весна Поповић
Градске власти припремиле сет мјера за јачање буџета

Бањалука - Приходи града у 2015. години требало би да буду већи за око осам милиона марака под условом да до краја буду спроведене мјере које су припремиле локалне власти и институције.

Наведено је то у програму мјера за повећање буџета града о којем је јуче расправљао Савјет за привреду и о којем ће коначну ријеч дати одборници Скупштине града на сједници 26. марта.

Једна од мјера, за чије ће спровођење бити задужена Градска развојна агенција, је продаја преостале производне опреме, алата и резервних дијелова бивше Ваљаонице хладноваљане траке "Унис" . Планирано је и повећање прихода од закупа пословних простора.

- Те двије ставке требало би да у буџет донесу 1,45 милиона КМ. Одјељење за просторно уређење очекује приход од 500.000 КМ кроз издавање грађевинских дозвола ако се скрати период плаћања са 18 на 12 мјесечних рата. Осим тога, будући грађевински инвеститори би требало да уплате 40 одсто од укупног износа за издавање грађевинске дозволе умјесто досадашњих 20 процената. Одсјек за правна питања и прописе би продајом земљишта у власништву града могао остварити приход од 4,5 милиона КМ - истакнуто је на састанку Савјета.

Предвиђено је да буду повећани приходи од паркирања за два одсто и од паук службе која ће радити у двије смјене. Биће и кориговане цијене закупа слободних пословних простора у Спортском центру "Борик".

- Куглана из "Елмонта", чији је власник ЈУ СЦ "Борик", а за чији се закуп годишње издваја 80.000 КМ, треба да буде премјештена у објекат чији је власник град. Посебан акценат биће дат организацији комерцијалних манифестација и концерата. По процјенама, приход од једног таквог догађаја би износио од 2.000 до 5.000 КМ - прецизирано је на састанку.

Када су у питању порески приходи, који нису у надлежности града, а који чине око 65 одсто буџета, предложено је да у овој години Одјељење за финансије покрене иницијативу за измјену Закона о буџетском систему Републике Српске. Тиме  би се досадашња расподјела прихода од пореза на лична примања и приходе од самосталних дјелатности између Републике Српске и локалних заједница са садашњег омјера 75 на према 25 одсто промијенио у корист буџета града у односу од најмање 65 на према 35 одсто.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да би ове мјере требало да резултују повећањем буџетских прихода.

- Имамо пад прихода по основу пореза на непокретности и ПДВ-а. У посљедње четири године по основу ПДВ-а ускраћени смо за 40 милиона КМ. Проблем је и у диоби између ентитета и локалних заједница, а једно вријеме и коефицијента који је био нереалан. Нисмо задовољни убирањем пореза на непокретности, јер није на нивоу онога што ми процјењујемо да би били приходи на нивоу града - рекао је Гаврановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана