Градска управа расписала позив за додјелу једнократне помоћи: Вишечланим породицама до 5.000 КМ

Данијела Бајић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Вишечлане породице на подручју Бањалуке, које немају кров над главом, могу да конкуришу на позив Градске управе за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања, а једно домаћинство максимално може добити 5.000 марака.

Да би породица са четворо и више дјеце могла остварити ову једнократну новчану помоћ, како је наведено у јавном позиву који је отворен до 24. априла, мора да има пребивалиште на територији града, стамбену јединицу или земљиште на којем се она налази у свом власништву те да је корисник права Центра за социјални рад.

Висина и број одобрене једнократне новчане помоћи зависи од планираних и расположивих средстава у буџету града за ову намјену.

- Све пристигле пријаве разматраће Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце - истакли су у Градској управи и додали су да је пријаве потребно предати Одјељењу за друштвене дјелатности путем пријемне канцеларије Градске управе, број 16 или поштом.

Предсједник градског Удружења „Четири плус“ Јован Радовановић истакао је за „Глас Српске“ да ће вишечланим породицама добро доћи помоћ за градњу или реновирање стамбеног простора, јер многи већ одавно имају потребу за тим, али немају новца. 

- Захваљујући тој подршци вишечлане породице у Бањалуци, које још нису стамбено збринуте, лакше ће се одлучити да почну или наставе градњу, евентуално замијене дотрајалу столарију и кров.

Свака марка породицама са четворо и више дјеце у овој кризи много значи - казао је Радовановић. 

На овај позив Радовановић очекује да ће се, као и сваке године, јавити веома много породица. 

- Кад смо радили базу података 2008. године на терену смо примијетили да има много вишечланих породица које су започеле градњу куће, што нас је подстакло да Градској управи предложимо да се помогне тим људима да направе кров над главом, јер сами нису у могућности - истакао је Радовановић.

Годинама су то, како каже, тражили од надлежних, али су њихови захтјеви наишли на разумијевање тек за вријеме мандата градоначелника Слободана Гаврановића.

- Тада су у два наврата додијељена средства вишечланим породицама које немају ријешено стамбено питање. Међутим, тај начин подршке је из неког разлога био прекинут све до прије три године, када је градска власт поново покренула ту причу само са нешто већим износом, него што је то било раније - рекао је Радовановић, према чијим процјенама је на територији Бањалуке више од 100 вишечланих породица које су подстанари.

У протекле три-четири године, према његовим ријечима, ова ставка иде редовно и до сада је по позиву било обухваћено по осам-девет вишечланих породица које су добиле до 5.000 марака. 

ДОКУМЕНТАЦИЈА

Уз пријаву за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања, обавезно је приложити доказ о броју чланова породичног домаћинства, односно кућну листу. 

Неопходно је, такође, доставити доказ о власништву над стамбеном јединицом или земљиштем на којем се налази јединица, затим предрачун за набавку грађевинског материјала и грађевинских радова те фотокопију текућег рачуна подносиоца пријаве на јавни позив.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана