Градска управа расписала конкурс: Пријаве за ђачке стипендије до 1. октобра

Александра Тодоровић
Градска управа расписала конкурс: Пријаве за ђачке стипендије до 1. октобра

БАЊАЛУКА - Градска управа расписала је јуче конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа за школску 2021/2022. годину. За ту намјену и студентске стипендије из буџета ће бити издвојено 1,6 милиона КМ.

Потврдили су ово из Градске управе и додали да се ђаци на конкурс могу пријавити до 1. октобра.

- Средњошколци ће стипендију моћи остварити према социјалном статусу, према успјеху у школи, као и образовањем за дефицитарна занимања - казали су из Градске управе.

Из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт истакли су да стипендија за дефицитарна занимања износи 160 КМ, док је за успјех у школи и према социјалном статусу 80 КМ.

- За ову врсту образовног подстицаја могу се пријавити ученици који се школују за звања монтер суве градње, молер, фасадер и техничар моделар обуће. То су дефицитарна занимања - прецизирали су из одјељења.

Појаснили су да се пријаве на конкурс са потребном документацијом достављају Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт путем пријемне канцеларије Градске управе.

- Заинтересовани обрасце за подношење захтјева за стипендију, који се налазе на интернет страници града, могу преузети и испред пријемне канцеларије у Градској управи - навели су из одјељења.

Потврдили су да су све обавезе према стипендистима за претходну академску годину измирене пошто су током прошлог мјесеца исплаћене девета и десета рата стипендија.

Ученици су задовољни овим стимулисањем образовања.

- Стипендија ми много значи, не толико материјално, мада ни то нису мала средства, колико као награда за уложени труд и рад. То ми је уједно и мотив да још више учим и странице дневника испуним петицама. Идем у трећи разред и настојаћу да усвајам знања од професора која ће ми требати у даљем образовном процесу и будућој каријери - испричао је ученик Гимназије који није желио да му објавимо име.

Услови

Заинтересовани који конкуришу за стипендију за успјех у школи морају испунити услове - да су ученици другог, трећег или четвртог разреда средње школе и да су претходна три разреда завршили са одличним успјехом.

- Као доказ да ученик испуњава све наведене услове потребно је доставити копију свједочанстава за посљедње три године школовања - казали су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана