Градска управа планира нове пројекте: Уштедама до парка и дајак пристаништа

Александра Тодоровић
Градска управа планира нове пројекте: Уштедама до парка и дајак пристаништа

БАЊАЛУКА - Градска управа намјерава да, уштедама и смањењима трошкова и расхода, финансира изградњу највећег градског парка, завршетак два вртића, набавку бесплатних уџбеника за основце те изградњу дајак пристаништа.

Из Градске управе казали су да очекују да мјерама рационализације уврштеним у приједлог буџета за 2021. годину, уштеде око два милиона КМ.

- Овим уштедама створиће се могућност за покретање нових пројеката и програма, попут набавке уџбеника за ученике основних школа, затим за почетак градње највећег градског парка - његове прве фазе те изградњу дајак пристаништа - прецизирали су из Градске управе.

Додају да је оствареним уштедама и прерасподјелом средстава ослобођен новац и за изградњу спортске дворане на Лаушу, израду идејног рјешења за централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уређење љетне позорнице тврђаве Кастел, наставак радова на градњи, односно опремање вртића у Куљанима и у Врбањи те за субвенције привредницима и јавним превозницима.

Изградња парка, који би по величини био обимнији и од парка “Младен Стојановић”, најављена је недавно, а из Градске управе су тада рекли да је план да се ова зелена оаза протеже од парка за псе и тржног центра “Делта планет” према Врбасу.

- Ради се о вишегодишњем пројекту који се неће моћи одмах реализовати. Циљ је да у наредном периоду поставимо темеље за највећи парк који би град имао, а ускоро ћемо грађанима презентовати како ће то изгледати - рекао је тада градоначелник Драшко Станивуковић и додао да је мисија овог пројекта да Бањалука “задржи епитет града зеленила”.

На локалитету код Тржног центра “Делта планет” претходна администрација је започела изградњу спортског терена, а градоначелник је нагласио да ће тај пројекат бити настављен.

- Парк подразумијева спортске садржаје, а ми идемо у том правцу да задржимо планирани фудбалски терен и он би био само мањи дио парка. Настојимо да спортски терен уклопимо у идеју парка - најавио је Станивуковић.

Закључио је да на том подручју треба да постоје и угоститељски садржаји, језеро, али и купалиште на ријеци Врбас.

 Зелене површине

Да граду недостају паркови показују и посљедње студије, које су анализирале стање зелених површина у граду. У студији “Бањалука град зеленила”, која је урађена као једна од активности у вези са израдом новог Урбанистичког плана Бањалуке, примјетна је константна редукција паркова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана