Врбас промијенио боју због алги, нема утицаја на квалитет воде

Срна
Врбас промијенио боју због алги, нема утицаја на квалитет воде

БАЊАЛУКА - Промјена боје ријеке Врбас на подручју бањалучке мјесне заједнице Бочац највјероватније је посљедица природне појаве усљед такозваног цвјетања алги, саопштено је из Градске управе.

Водна инспекција града Бањалука потврдила је да заједно са технолозима бањалучког "Водовода" од јутрос узима узорке воде из Врбаса на подручју хидроакумулације Бочац, након што је примијећена промјена боје воде.

У градском Одјељењу за инспекцијске послове речено је Срни да ће узорци бити обрађени у интерној лабораторији комуналног предузећа "Водовод" да би се утврдило о каквој промјени је ријеч.

- Већ сада се може рећи да ова дешавања не би требала имати утицаја на квалитет воде у ријеци Врбас јер се, највјероватније, ради о безопасној природној појави, односно цвјетању смеђих алги, што се на акумулацији догађа посљедњих неколико година - истичу у Одјељењу за инспекцијске послове.

Из ресорног одјељења подсјећају да се оваква ситуација десила и у мају, када је лабораторијским налазима потврђено да су тадашње промјене у акумулацији Бочац проузроковане цвјетањем алги.

Стручњаци кажу да ова појава настаје због ниског водостаја и наглог раста температуре ваздуха.

И у бањалучком "Водоводу" кажу да је ријеч о безопасној природној појави која не може утицати на квалитет воде из градског водовода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана