Градска Скупштина разматрала консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2020. годину: Плус у каси подијелио одборнике

Александра Тодоровић
Градска Скупштина разматрала консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2020. годину: Плус у каси подијелио одборнике

БАЊАЛУКА - Суфицит од 6,8 милиона КМ у градској каси, који је показао консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2020. годину, посвађао је данас одборнике Скупштине града.

Одборници владајуће већине тврдили су да је садашња градска администрација од претходне наслиједила плус у каси, док су опозициони одборници рекли да је тај суфицит резултат задуживања и да у стварности нема вишка новца.

Одборник СНСД-а Срђан Амиџић истакао је да први пут чује да је суфицит у буџету нешто лоше.

- На крају ће још окривити бившег градоначелника што им није оставио више. Прилив је био већи него одлив и радоваћемо се ако 2021. завршимо са дефицитом, ако тако размишљамо. Ко професионално води град, треба да оствари суфицит и то треба да буде добра ствар. Новим приједлогом буџета садашња администрација није оставила средства за идућу годину - нагласио је Амиџић.

Одборник ПДП-а Драган Милановић казао је да је потребно схватити како је тај суфицит настао, те како се тим средствима може располагати.

- Већ је уговорима испланирано како ће се тај износ расподијелити. Приступило се задуживању путем емисије обвезница са каматом од четири одсто. Задужили су се 12 милиона КМ путем емисије обвезница, па су дошла средства из Фонда солидарности, те непотрошена средства из претходних година и тако је суфицит настао - казао је Милановић.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да се иза суфицита заправо крије задужење.

- Нисте ништа сензационално урадили, задужили сте се. Данас видимо оно на шта сте ви жмирили и немојте пришивати тај суфицит јер је то задужење. Ми ћемо се изборити и за уџбенике и за бесплатан превоз. Имамо амбициозне планове и то ћемо остварити - казао је Станивуковић.

Савјетник градоначелника Божана Шљивар истакла је да је пандемија негативно утицала на све сфере живота, па и на јавне приходе.

- Пореске и непореске приходе остварили смо у износу од 109 милиона КМ, што је за 16 милиона мање него 2019. и 18 милиона мање од плана за 2020. годину - рекла је Шљиварева.

Наставак Скупштине заказан је за уторак.

"Кајак тераса"

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао да ће град одољети притиску тајкуна, те да је "Кајак тераса" најбољи примјер за то. Одборник СНСД-а Срђан Амиџић понудио се да током скупштинске паузе заједно сруше "Кајак терасу" и заједно сносе одговорност. Станивуковић је одговорио да ће сутра у 18 часова бити одређених активности око тог објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана