Градска организација слијепих и слабовидих: Дружењем уз пикадо и шах побјеђују усамљеност

Маја Станојевић
Градска организација слијепих и слабовидих: Дружењем уз пикадо и шах побјеђују усамљеност

БАЊАЛУКА - У Градској организацији слијепих и слабовидих јуче је почела реализација пројекта “Скратимо дан” у оквиру којег ће бити одржано 16 радионица друштвено-забавног карактера.

Секретар Градске организације слијепих и координатор поменутог пројекта Радомир Радановић рекао је за “Глас Српске” да је овај пројекат наставак дружења слијепих и слабовидих лица, која су због пандемије вируса корона претходне мјесеце провела углавном затворена у својим домовима.

- Овим пројектом жељели смо да наше кориснике изведемо из кућа, да им помогнемо у социјализацији, интеграцији и психофизичком оснаживању. Овај пројекат смишљен је првенствено да на неки начин људе релаксирамо, да се мало опусте и не размишљају о проблемима који су их задесили овом пандемијом - рекао је Радановић.

Радановић је истакао да је у овом пројекту планирано да учествује око 25 лица оштећеног вида.

- То су радионице играња на говорном пикадо апарату за слијепе, радионица играња тзв. Брајевог шаха, те радионица тзв. Брајевих “домина” и “не љути се човјече” као и других друштвених игара. На крају ће бити реализована и четврта радионица културно-забавног програма, који ће водити наша чланица која је пјесникиња - рекао је Радановић.

Без обзира на пандемију, како је рекао, сви су одлучни да се добро проведу, забаве и забораве на бриге.

- Због ризика од заразе дајемо акценат на учествовању што мање људи на радионицама те је овај пут планирано да учествује шест људи у групи - рекао је Радановић.

Додао је да до сада у Градској организацији слијепих није било забиљежених случајева заразе вирусом корона.

- Имамо доста чланова који раде и иду редовно на посао, самим тим се придржавају свих неопходних мјера и маске обавезно носе - каже Радановић.

Члан Градске организације слијепих Момир Станишљевић рекао је да се радује учешћу у радионицама.

- Овај пројекат значи квалитетно дружење. Мени је куглање омиљена забава. Што се тиче пандемије вируса корона, најтеже ми је падало кад сам морао бити по цијели дан у кући, али дружење и игре су послије свега тога добродошли - рекао је Станишљевић.

 Поштовање мјера

Радионице за слијепе и слабовиде особе биће одржаване два пута седмично у трајању од по три сата, током два мјесеца у простору Клуба за слијепе “Вид” у улици Драге Малића 1а.

- Прва радионица је била посвећена игрању говорног пикада. Након дуже паузе због пандемије наше чланство почело је да се окупља уз стриктно поштовање епидемиолошких мјера. Надам се да ће и остале радионице тећи по плану - истакао је Радомир Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана