Градска каса због отписа ненаплативих дугова лакша за 4,4 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса због отписа ненаплативих дугова лакша за 4,4 милиона КМ

Бањалука - Град планира да отпише ненаплатива потраживања од 4,4 милиона КМ, а највећи дио те суме од 4,3 милиона КМ односи се на дугове предузећа која су отишла у стечај.

Наведено је то у двије одвојене одлуке које ће разматрати одборници на засједању Скупштине 15. јуна.

- Највећи дуг предузећа која су угашена је за накнаду за трајно коришћење градског грађевинског земљишта и то 2,04 милиона КМ. За комуналну накнаду фирме су остале дужне 1,1 милион КМ, а за закупнину пословних простора 901.363 КМ. Камате за кашњење плаћања су 322.756 КМ, док је остало 3.532 КМ дуга за неплаћену електричну енергију у пословним просторима који су дати у закуп - наведено је у једној од одлука.

Образложено је да не постоји могућност наплате дугова, јер се ради о правним лицима која су избрисана из судског регистра након окончаног ликвидационог или стечајног поступка.

- Како би наплатио потраживања град је предузимао низ корака као што су опомене дужника, тужбе, репрограми дугова под повољним условима, али и пријаве потраживања у поступцима стечаја или ликвидације - објашњено је у документу.

Друга одлука се односи на 103.533 КМ потраживања која су кроз судске пресуде проглашена као неоснована. Од те суме 87.163 КМ је закупнина за пословне просторе и гараже, 12.278 КМ комунална накнада и 4.091 КМ накнаде за трајно коришћење градског грађевинског земљишта.

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић сматра да град пуно губи кроз отпис дуговања.

- Велики број предузећа је у отишао у стечај и вјероватно је град у том реду за наплату био међу посљедњима, тако да ништа није остало. Иако је тужио дужнике, није било помоћи. Град би убудуће требало да буде у могућности да умјесто Правобранилаштва самостално ангажује адвоката који ће га заступати у тим питањима. Надам се да ће то помоћи при бољој наплати дугова, јер ће том адвокату бити у интересу да што боље одради свој посао - казао је Умичевић.

Додао је да је четири милиона КМ много новца које је град могао уложити у запошљавање, социјалну заштиту, спорт...

Независни одборник Татјана Чичић-Оџаковић рекла је да нажалост град нема могућност да натјера фирме да плаћају обавезе ван подношења тужби.

- Надам се да ће ова администрација наћи начин да у будућности сва потраживања града буду редовније наплаћивана. Са тим новцем град је могао направити нови Зелени мост за који ће у наредном периоду морати издвојити сигурно неколико милиона марака - казала је Чичић-Оџаковић.

Центар за социјални рад

Извјештај о раду Центра за социјални рад у 2016. и програм рада за ову годину повучен је са дневног реда. Са једним гласом за и осам суздржаних није добио подршку Одбора за здравство, школство и социјалну политику.

- Презентоване информације су биле непотпуне - казао је члан одбора Маринко Драгишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана