Градска каса тежа за 18 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса тежа за 18 милиона КМ

Бањалука - Буџетски оквир биће повећан за око 18 милиона КМ, чиме би овогодишњи износ у градској каси требало да буде повећан са 134,09 милиона КМ на 152,09 милиона КМ.

То увећање предвиђено је ребалансом буџета града чији нацрт би требало да буде на дневном реду идућег засједања градског парламента. Најавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић у наставку засједања Скупштине на којем је разматран Извјештај о раду градоначелника и Градске управе за 2017. годину.

- Уз домаћинско поступање град је лани остварио позитиван финансијски исход и девет милиона КМ суфицита који ће бити распоређен у разне пројекте. Тај износ ће бити увршћен у нацрт ребаланса који ће бити пред одборницима на априлском засједању - казао је Радојичић.

Додао је да би у ребаланс требало да буде укључено и шест милиона КМ кроз емисију обвезница, а којима ће бити финансирано пет капиталних пројеката.

- Треба да добијемо неке трансфере од виших нивоа власти, међу којима је и 2,5 милиона КМ за Бански двор. Цијенимо да ћемо имати поједине повећане приходе за неколико стотина хиљада марака и кад се све сабере по различитим основама, дође се до цифре од око 18 милиона КМ више у односу на постојећи оквир буџета - казао је Радојичић.

Говорећи о 2017. години, Радојичић је рекао да је иза ове администрације година у којој су имали пуно посла.

- Ту су биле припреме стратешких докумената, као што су средњорочни планови за спорт и саобраћај, па до реализације пројеката, међу којима је највећи изградња "Еко-топлане" која је за годину конципирана, направљена и изграђена. Таквим темпом настављамо и у овој години кроз низ других крупних послова у граду. Само у саобраћају ће бити више од десет милиона КМ улагања - рекао је Радојичић.

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић је рекао да су прошле године и Скупштина и Градска управа оствариле добре претпоставке за наставак овог мандата.

- Покренути су добри пројекти, релаксиране су градске финансије кроз рефинансирање дуга града, изграђена је нова топлана - казао је Умичевић.

Сматра да град треба више да улаже у развој туризма и пољопривреде.

- То су једине гране за које у Бањалуци има перспективе и на њиховом унапређењу треба да се ради - навео је Умичевић.

Одборник "Слободе" Миленко Јаћимовић рекао је да тај клуб неће подржати извјештај градоначелника и Градске управе.

- Било је много планова, али реализација је спора, неки пројекти су најављени 2016. године и још нису реализовани - казао је Јаћимовић и додао да је суфицит у буџету могућ када се подигну милионски кредити.

Првог дана засједања Скупштине одлучено је да предсједници Владе РС Жељки Цвијановић и директору Завода "Др Мирослав Зотовић" Горану Талићу буде додијељено највише градско признање "Кључ града" са повељом "Почасни грађанин Бањалуке". Клуб "Слобода" је тада гласао за одлуку којом се Цвијановићевој додјељује ово признање иако су током дискусије рекли да то неће учинити уз образложење да се на списку добитника налазе чланови СНСД-а и људи блиски тој странци.

- Ми смо демократични, имали смо састанак Клуба и одлучили смо да гласамо да се премијерки Цвијановић додијели "Кључ града", а за све остале приједлоге смо били суздржани - казао је Јаћимовић.

Нови сајт Скупштине

Предсједник Скупштине града Зоран Талић најавио је да би нови сајт Скупштине требало да буде у функцији за мјесец.

- Са Иновационим центром Бањалука смо покренули иницијативу према страним донаторима да радимо дигитализацију Скупштине града. Добили смо охрабрујуће прогнозе да би то можда могло уродити плодом како бисмо у наредном периоду могли урадити дигитализацију Скупштине - казао је Талић и додао да је скупштинска сала стара 16 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана