Градска каса тешка 128,2 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса тешка 128,2 милиона КМ

Бањалука - Буџет града у идућој години износиће 128,2 милиона и за око 9,5 милиона КМ је већи у односу на овогодишњи - 118,7 милиона КМ.

Ово су на јучерашњем засједању одлучили одборници Скупштине града, који су са 22 гласа за и четири против подржали предложени буџет.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је велики дио буџета планиран за социјалну сферу.

- Центру за социјални рад иде 13 милиона КМ, што је осам одсто више него ове године. За вртиће је предвиђено 10 милиона КМ рачунајући да ћемо повећавати просторе које ће малишани користити, што изискује и додатне трошкове - навео је Гаврановић.

Додао је да је за Центар за развој и унапређење села планирано пет милиона КМ, од којих ће 600.000 КМ бити утрошено за субвенције у пољопривреди те за изградњу водовода више од два милиона.

- Око пет милиона КМ је намијењено за спорт, културу и омладину, а скоро четири милиона КМ биће уложено у привреду по разним основама, док ће за комуналну инфраструктуру бити издвојено око 21 милион КМ - казао је Гаврановић.

Нагласио је да су анализирали све приговоре и сугестије на буџет те да су поједине уважили.

- Повећали смо износ за субвенционисање самозапошљавања и запошљавања за 200.000 КМ те по 100.000 за пољопривреду и издатке за социјалне категорије КМ - навео је Гаврановић.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Боран Босанчић је рекао да је ова странка уложила седам амандмана од којих су два прихваћена, а остале су повукли.

- Директно је уважено да се кроз новац за изградњу водовода на селима планирају радови у Рекавицама који у љетном периоду имају проблема са снабдијевањем водом за шта је потребно око 50.000 КМ. Осим тога, повећана су средства и за удружења за лица са инвалидитетом са 20.000 КМ на 30.000 КМ - објаснио је Босанчић.

Додао је да су остале амандмане повукли зато што је већина индиректно уважена.

- Градоначелник Слободан Гаврановић је кроз своје амандмане већ повећао новац за субвенцију пољопривреде те за дознаке појединцима кроз Центар за социјални рад - навео је Босанчић.

С друге стране, опозиција није задовољна ни планираним средствима за 2016. годину ни начином на који је тај новац  распоређен.

Одборник СДС-а у Скупштини града Ђорђе Умићевић је рекао да је буџет за 2016. годину на нивоу буџета из 2006. године.

- Ово су за град минимална средства и довољна за одржавање виталних функција. Граду треба развојни буџет који ће мотивисати младе да остану у граду - сматра Умићевић.

Расподјела новца

-  Центар за социјални рад 13 милиона КМ

- Центар за предшколско васпитање и образовање 10 милиона КМ

- Центар за развој и унапређење села пет милиона КМ

- Улагања у привреду по разним основама четири милиона КМ

- За спорт, културу и омладину око пет милиона КМ

- У комуналну инфраструктуру биће уложено око 21 милион КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана