Градска каса тања за седам милиона

Весна Поповић
Градска каса тања за седам милиона

Бањалука - Градска каса би догодине требало да буде тешка 129,3 милиона марака, што је око пет одсто мање, односно око седам милиона, у односу на годину која је на измаку, а овим буџетским оквиром нису планирана повећања намета и накнада.

Нацрт буџета града за 2018. годину јуче су разматрали одборници локалне Скупштине, а градоначелник Игор Радојичић је рекао да је новац реално планиран.

- Без обзира на то што је износ мањи него ове године, у 2018. је планирано много радова и то из буџета, кроз задужења или обвезнице, али и са републичког нивоа - навео је Радојичић.  Одговарајући на критике одборника опозиције Радојичић је рекао да је за плате буџетских корисника у 2018. години  планирано око 1,7 милиона КМ више него ове године.

- Највећи дио од око 800.000 КМ ће отићи у Центар за предшколско, јер планирамо отварање вртића којима су потребни радници - објаснио је Радојичић.

Начелник Одјељења за финансије Божана Шљивар казала је да

у коначном приједлогу највјероватније неће доћи до повећања средства у односу на нацрт.

- Планирани буџет је око пет одсто мањи у односу на ребаланс из јуна, али ако се изузме 71 милион КМ који је отишао на рефинансирање кредита. Смањили смо пореске и непореске приходе за два процента, а повећане су субвенције привреди и пољопривреди за 1,5 одсто и дознаке кроз социјална давања за седам одсто. На капитална улагања отићи ће 18,5 милиона КМ - навела је Шљивар.

Одборници опозиције су рекли да неће подржати нацрт буџета, истакавши да је потрошачки.

- Одјељења за саобраћај и комуналне послове овим буџетским оквиром имају пет милиона КМ мање него ове године - рекао је народни одборник Предраг Вулин.

У име клуба одборника СДС-ПДП-НДП Драшко Станивуковић је упозорио на то да више од 30 одсто буџета за 2018. годину иде на плате, што је, како каже, неиздрживо.

Одборник Стојан Вукајловић од јучерашњег засједања више неће дјеловати као члан клуба „Слобода“  јер је прешао у СНСД, који сада има укупно 12 одборника.

Радојичић, који је и предсједник Градског одбора СНСД-а, додао је да стопе Вукајловића слиједе и други чланови ДНС-а који су у унутрашњем расколу странке отишли другим путем.

Вукајловић је истакао да су га грађани бирали као позиционог одборника и да је остао на истом курсу.

- Клуб „Слобода“ није политичка партија већ клуб независних одборника и нема мјеста информацијама да сам ја промијенио партију, већ сам као независни одборник прешао у СНСД - казао је Вукајловић.

Шеф клуба „Слобода“ Миленко Јаћимовић рекао је да онај ко има ресурсе има могућност да купује одборнике.

  • Видјећемо како ће проћи у СНСД-у, с обзиром на то да они не трпе прелетаче у својим редовима - навео је Јаћимовић.

„Еко-топлана“

Игор Радојичић је рекао да су котлови „Еко-топлане“ у пробном режиму.

- Нова топлана је прикључена на мрежу, али проблем је на постојећој топловодној мрежи и тренутно се ради озбиљнија реконструкција која није била предвиђена - објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана