Градска каса тања за 2,08 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса тања за 2,08 милиона КМ

Бањалука - Одборници Скупштине града јуче су усвојили нацрт ребаланса буџета града који је мањи за 2,08 милиона КМ у односу на првобитни и износи 118,7 милиона КМ.

Ребаланс је добио минимални број одборничких гласова, па је тако 16 гласало за, а шест је било уздржано. Сједници није присуствовало седам одборника, а документ је упућен на јавну расправу која ће трајати до 25. јуна.

Одборник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Скупштини града Драшко Илић сматра да је потребно озбиљно се позабавити чињеницом да су приходи у драстичном паду у односу на план, утврдити зашто и дјеловати против тога.

Одборник Демократског народног савеза (ДНС) Боран Босанчић рекао је да је неопходно интензивирати разговоре са Фондом солидарности.

- Граду је потребно много више новца како бисмо санирали штету од поплава која је већа од 70 милиона КМ - прецизирао је Босанчић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић нагласио је да се нацртом ребаланса повећава ставка за судске пресуде, без јасне процјене колико би новца могло бити потребно за ове намјене у току године.

- Исто тако, усвојена је мјера за повећање прихода у буџету која се не спроводи - рекао је Талић.

Сличан став је заступао и независни одборник Миленко Јаћимовић.

- Прошле седмице су граду пристигле на наплату судске пресуде у износу од око милион марака, које су блокирале поједине рачуне града - рекао је Јаћимовић.  

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић рекла је да су највећа смањења била на Цивилној заштити, Одјељењу за просторно уређење и трошковима стручних услуга, службених путовања и горива.

Потврдила је да је због пристиглих судских пресуда блокиран дио средстава града.

- У блокади је око 1,1 милион КМ због три пресуде, једна се односи на експропријацију земљишта, а двије су по основу закона о јавнима набавкама. Надлежни Одсјек за правна питања и прописе уложио је приговор, ништа још није правоснажно и чекамо исход - навела је Јовандић.

Приходи

Браниславка Јовандић је рекла да је стручни тим направио  програм мјера повећања прихода.

- Градоначелник Слободан Гаврановић је овај документ прошле седмице доставио свим одјељењима и одсјецима, а имплементацијом тих мјера очекујемо приходе од 2,8 милиона КМ - прецизирала је Јовандићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана