Градоначелник тражи консултације о редовној сједници Скупштине града: Угрожено пословање "Акване"

Милош Васиљевић
Градоначелник тражи консултације о редовној сједници Скупштине града: Угрожено пословање "Акване"

БАЊАЛУКА - Градоначелник Драшко Станивуковић позвао је руководство Скупштине града, шефове одборничких клубова и група те независне одборнике у градском парламенту да дођу данас на консултације у вези са одржавањем редовне сједнице Скупштине града.

- Посљедње редовно засједање Скупштине одржано је 30. марта, што значи да су прошла 74 дана без одржане сједнице и ова чињеница, поред тога што доводи у питање поштовање аката, доводи у озбиљан ризик и угрожава град, функционисање градских финансија, јавних предузећа и установа, извршавање свих комуналних услуга и уопште живот - казао је градоначелник у допису упућеном руководству Скупштине, шефовима посланичких и одборничких група те независним одборницима.

Како наводи, сва даља дешавања у граду потребно је посматрати у контексту више потенцијалних догађаја и пријетњи, а они могу постати чињенице усљед пробијања рокова и неодржавања сједнице Скупштине града те, како истиче, жели да пажњу одборника усмјери на неке од тих опасности на вријеме.

- Нарочито је угрожено пословање и рад "Акване", јер се без одлука Скупштине града не може ићи са даљим активностима на реструктурисању и исплати наслијеђених дуговања, а што је обавеза до 30. јуна. Подсјећам да предузеће "Новотекс" има извршне пресуде на основу којих може покренути извршење над земљиштем "Акване", а заштита градске и јавне имовине је од највећег интереса за наше грађане - нагласио је градоначелник.

Напоменуо је да од наредне сједнице Скупштине града зависи и даља динамика изградње и реконструкције саобраћајница за Пријечане и Куљане, изградња путног пружног прелаза у Дервишима, реализација програма заједничке комуналне потрошње и програма уређења грађевинског земљишта, као и реализација превентивних и мјера одбране од поплава и бујичних потока и даље санационе мјере.

Одборници са којима смо контактирали кажу да су за консултације чули из медија, да званични допис нису добили, али да ће се радо одазвати позиву.

Шеф клуба одборника Уједињене Српске Невен Станић рекао је за "Глас Српске" да скупштинског засједања одавно није било, а како каже, много је тема о којима морају дискутовати.

- Радо ћемо се одазвати на консултације у вези са одржавањем редовне сједнице Скупштине града ако добијемо званичан допис - каже Станић.

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић, којем је ово четврти узастопни мандат у скупштинским клупама, каже да ситуација никад није била гора те да сједнице градског парламента личе на циркус.

- Опструкције с обје стране нигдје не воде. Сматрам да би требало да се одазовемо на консултације. Сви смо на губитку, а највише грађани. Град је скоро блокиран, сада се неко након три године сјетио да нема начелника одјељења. Није нормално да немамо сједницу два и по мјесеца, треба да сједнемо и видимо како да ријешимо проблем по проблем, а пуно их је - рекао је Умичевић.

Заједничка срамота

Одборник покрета "Бањалука зове" Саша Лазић казао је за "Глас Српске" да је срамота да није било скупштинског засједања више од 70 дана, али исто тако да на консултације неће ићи док не добије званичан позив.

- Ако добијем, наравно да ћу доћи, јер своје обавезе радим одговорно и поштено. Два и по мјесеца нема редовне сједнице, што је заједничка срамота Градске управе и Скупштине града - рекао је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана