Градоначелник потврдио: Поскупљују вода и одвоз смећа

Весна Поповић
Градоначелник потврдио: Поскупљују вода и одвоз смећа

Бањалука - Цијене воде и одвоза смећа биће ускоро веће и ја као градоначелник ћу дати сагласност на поскупљење, јер комунална предузећа не могу генерисати губитке.

Изјавио је то у петак градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, који није прецизирао за који износ ће бити повећане цијене поменутих комуналних услуга.

- Опредијелили смо се на повећање цијена на бази анализе коју је радио стручни тим корпоративног управљања и надлежних одјељења градске администрације. "Чистоћа" и "Водовод" неће добити поскупљење својих услуга у износу који су тражили, већ колико сматрамо да је оправдано и реално - нагласио је Гаврановић.

Додао је да је одобрење за повећање цијена ових комуналних услуга у надлежности градоначелника.

- Само за корекцију цијене гријања потребна је сагласност Скупштине града, јер смо тако одредили одлуком - казао је Гаврановић.

Нагласио је да се комунална предузећа не могу доводити у тешку економску ситуацију.

- Из буџета града се не могу намиривати губици у том сектору. Исто тако свако повећање цијена, без обзира на шта се односило, сваком нашем грађанину носи намет, али вријеме је такво да не можемо игнорисати ситуацију и пуштати да све пропада - навео је Гаврановић.

Мада градоначелник није помињао нове цијене, "Глас Српске" је дошао до информација да би цијена воде требало да поскупи за 10, а услуге одвоза смећа за 20 одсто.

Како рачуница показује, цијена одвоза комуналног отпада за домаћинства са 0,115 КМ по метру квадратном скочиће на 0,138 КМ, а вода са 1,08 КМ по метру кубном на 1,18 марака.

Из предузећа "Водовод" су у више наврата поручивали да тренутна цијена воде и канализације није економска те да није довољна за обављање основне дјелатности.

Посљедње повећање цијене воде одобрено је 2011. године, што је урађено намјенски због отплате кредита KFW банке.

Цијена одвоза смећа није мијењана у посљедњих десет година.

Као један од главних разлога зашто је и "Чистоћа" тражила повећање цијене својих услуга, било је повећања цијене депоновања смећа, која је од 2013. године скупља за 40 одсто, па до цијене енергената које додатно отежавају пословање овог предузећа.

Грађани кажу да нису изненађени овом одлуком града.

- Питање је да ли ће грађани моћи плаћати то повећање, јер и сада велики број грађана једва преживљава и спаја крај с крајем - рекла је становница Нове вароши Радмила Пјанић.

 Савјет за привреду

На сједници Савјета за привреду, која је одржана у петак, одлучено је да је потребна нова стратегија развоја града за период од 2015. до 2020. године.

- Треба да поставимо реалне циљеве, а не листу жеља, као што је било у претходној стратегији. Такође, потребни су и реални извори финансирања задатих пројеката - рекао је Слободан Гаврановић.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана