Градоначелник неће у коалицију са СНСД-ом

Милош Васиљевић
Градоначелник неће у коалицију са СНСД-ом

БАЊАЛУКА - Наредна редовна сједница Скупштине града биће одржана 29. јуна, а пред одборницима би требало да се нађу тачке у вези са функционисањем “Акване”, наставком инфраструктурних пројеката у Пријечанима, Дервишима, Ади и Чесми те именовањем вршилаца дужности начелника одјељења.

Закључено је то након јучерашњих консултација у Градској управи, на које је градоначелник Драшко Станивуковић позвао скупштинско руководство и све одборнике. Станивуковић је нагласио да не очекује да ће на колегијуму, који ће се одржати почетком идуће седмице, те на сједници Скупштине бити ријешена сва горућа питања. Како је истакао, већ 75 дана није одржана сједница Скупштине града.

- Скупштинска већина не жели да одржи сједницу док се њихови захтјеви за именовањем начелника одјељења не испуне. Заговарају тезу да акти које предлажу актуелни овлаштени потписници у одјељењима нису законити. Предлажу да именујемо вршиоце дужности које они изаберу, а то у преводу значи да нам нуде власт, што је за нас неприхватљиво. Ово нису правни, већ политички приједлози, а ми с СНСД-ом нећемо у власт - каже Станивуковић. Наглашава да је увијек за компромис, а никако за коалицију.

- Ако до 29. јуна видимо да на дневном реду неће бити тачака које су неопходне за функционисање града, изводимо народ на улицу - нагласио је Станивуковић.

Истакао је да без сједнице не може да буде ријешено питање “Акване”, чија сезона је угрожена, те наставка градње школе у Ади и моста у Чесми.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић рекао је да нису успјели да постигну договор, посебно када је ријеч о вршиоцима дужности начелника одјељења у Градској управи.

- Владајућа коалиција остаје при ставу да се распише конкурс за избор начелника одјељења у Градској управи. До тада остајемо при ставу да на првој наредној сједници градоначелник заједно са нама да приједлог за вршиоце дужности начелника до окончања конкурсне процедуре и то је једино у складу са законом - рекао је Топић.

Према његовим ријечима, на колегијуму ће у скупштинску процедуру бити упућене све тачке које су предложене у складу са законом.

- Ту мислим на тачке које имају да предлажу шефови одсјека, разне комисије и сам градоначелник, а никако оне тачке које се односе на овлаштене потписнике и савјетнике - рекао је Топић.

Казао је да су, када је ријеч о “Аквани”, спремни да се одазову на ванредну сједницу како би тај проблем био ријешен. Додао је да их је градоначелник обавијестио да је град стабилан када је ријеч о финансијама.

- Градоначелник нас увјерава да је град финансијски стабилан и предлажемо да за рјешавање функционисања “Акване” буде предложена реалокација постојећих средстава, а никако кредитно задужење - истакао је Топић те додао да ово бањалучко предузеће има дуг од око 5,8 милиона КМ.

Дуговања

Градоначелник је упозорио да ће, уколико одлука о “Аквани” не буде стављена на дневни ред сједнице и уколико дуговања не буду  измирена до 30. јуна, приватно лице ући у посјед земљишта “Акване” и ово предузеће неће моћи наставити са радом.

- Иако имамо рјешење за проблем “Акване”, скупштинска већина то неће да прихвати. Ако се ова ситуација настави, “Аквана” и Градски олимпијски базен не могу почети сезону, нити могу исплатити радницима плате - рекао је градоначелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана