Градоначелник најавио сједницу и састанак са одборницима

GS
Foto: Grad BL

Дали смо приједлог ребаланса за 2023. годину са рјешењем, а скупштинска већина хоће приједлог без рјешења. Остаћемо на предложеном рјешењу, јер у овом тренутку ребаланс без кредита је као бицикл без точкова.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, који је најавио да ће у складу са Законом о управи и локалној самоуправи Републике Српске заказати сједницу за четвртак, као и да ће већ сутра у 14.00 часова позавати на састанак и све одборнике у Скупштини Града.

-Изразито ми је жао што Бања Лука опет иде у сличан сценарио, а а по мом мишљењу овај сценарио је и доста гори јер ће одвести град у једном потпуно другом правцу, у којем ће сви бити губитници – рекао је Станивуковић.

Додао је да је у ребалансу предложио рјешење у којем би сви били побједници, али да нажалост нема политичког рација.

-Уколико не прихвате предложено рјешење или не понуде адекватно друго рјешење више неће бити битно ни ко је у праву, нити ко је у криву, већ ће највеће питање бити ко испашта. Како до тога не би дошло ребалансом сам предложио рјешење и за јавни превоз, и за Дом здравља, Центар за предшколско образовање и васпитање, субвенције вртићима, социјална давања , али и за плаћање електричне енергије. Ипак они траже да се ребаланс достави без тог  рјешења, и да ће под тим условом изгласати, што је потпуни апсурд – наглашава Станивуковић.

Градоначелник је појаснио да је његова законска обавеза да предлаже рјешења која побољшавају стање у граду и градским установама и доставља их Скупштини на разматрање, истакавши да је потпуно неприхватљиво да се врши притисак да се приједлог мијења.

-Моја обавеза је да рјешења предложим, а на одборницима је да достављени материјал размотре и о њему расправљају, те исти прихвате или не прихвате – рекао је Станивуковић.

Осврнувши се на чињеницу да на почетку години ниједан руководилац не може предвидјети све трошкове, те да је нормална појава да неким ставкама није испланирано довољно средстава, градоначелник је рекао да је за потребе рјешавања свих важних текућих питања потребно да се обезбиједи већи буџетски оквиру кроз краткорочно задужење, како би се буџет довео у равнотежу.

-У овој години имамо ситуацију да су се повећали трошкови Дома здравља, Центра за социјални рад, електричне енергије, да је већи број захтјева за суфинансирање вртића. На тим ставкама није планирано довољно срестава због чега је потребно за те ставке обезбиједити додатна средства и успјешно завршити годину – појаснио је градоначелник.

Додао је да је краткорочно задужење механизам који редовно користе и друге локалне заједнице попут Добоја, Српца, Требиња, и на крају крајева и на примјеру Републике Српске, али да је тај механизам споран само у Бањој Луци.

-Остаћемо на предложеном рјешењу. Тражили смо додатна средства како бисмо одговорили на све захтјеве– закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана