Градоначелник најавио исплату заосталих субвенција, родитељи незадовољни

Јасмина Салопек
Градоначелник најавио исплату заосталих субвенција, родитељи незадовољни

БАЊАЛУКА - Свим студентима и стипендистима ће већ данас бити уплаћене двије заостале рате, а по истом принципу ћемо исплатити новембарске и децембарске субвенције за вртиће.

Ово је јуче рекао градоначелник Драшко Станивуковић истакавши да када је ријеч о субвенцијама оне ће лећи на рачуне родитеља до краја ове седмице.

- Студенти, средњошколци, родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће, сви чекају субвенције и свој новац, а град још многе обавезе није измирио због неусвајања ребаланса буџета за 2023. годину - рекао је Станивуковић.

Он је истакао да на рачуну града има 12 милиона и да је потписао многе одлуке да би све заостале субвенције биле исплаћене и нагласио да преузима потпуну одговорност за све на чему стоји његов потпис.

- Нудим предсједнику Скупштине Љуби Нинковићу да заједно направимо тужбу против мене, јер ће је сигурно послије овога поднијети наводећи како ненамјенски трошимо средства - навео је Станивуковић и рекао да ће ријешити све мимо Скупштине града те поново позвао одборнике да одрже сједницу и да ријеше кључна питања.

Осврнуо се на “подивљале” цијене вртића и рекао да разумије родитеље, али да раздаљину у изједначавању цијена приватних и јавних вртића треба полако прећи.

- План нам је да субвенције са 60 КМ подигнемо на 100 КМ и ко мисли да је то милостиња, жалосно - навео је он.

Родитељи дјеце која похађају приватне вртиће нису крили огорчење те су одбацили све наводе градоначелника.

- Сматрамо срамотним овакво понижавање дјеце и родитеља и потпуно одсуство разумијевања проблематике. Градоначелник ниједном није поменуо неједнакост, а то је у сржи нашег захтјева. Невјероватно је како упорно Градска управа жели да наметне неке друге теме, како им уопште није јасно да дивљање цијена приватних вртића није ништа друго до исто оно усклађивање економске цијене коштања којој прибјегава и Центар, с тим што приватни вртићи много пажљивије баратају новцем. Није поменуо ни огромно повећање буџета за Центар, за које ни његов први сарадник, господин Кресојевић, нема оправдање - истакао је координатор групе родитеља чија дјеца иду у приватне предшколске установе Бранко Црногорац, наглашавајући да родитељи неће посустати.

Према његовим ријечима Кабинет градоначелника није заказао састанак, иако су родитељи неколико пута звали све бројеве који су на располагању у Градској управи. Црногорац је истакао да на претходном састанку са градским менаџером Бојаном Кресојевићем није било разумијевања за проблеме родитеља.

- Распон одговора кретао се од категоричног става да се та средства не могу исплатити без усвајања ребаланса буџета за 2023. годину до тога да би требало да будемо срећни и са ових 60 КМ, с обзиром на то да раније није било ни тога. Први став је потпуно неутемељен и ми смо га неколико пута одбацили као образложење, а други схватамо као потпуно одсуство разумијевања за околности у којима огромна већина грађана живи - истакао је Црногорац.

Он је нагласио да Станивуковић упорно избјегава директан сусрет са представницима групе и наставља да раздваја родитеље и власнике вртића, иако су јасно назначили да чине исту интересну групу.

- Наглашавамо да и даље представници Градске управе избјегавају да се према овом проблему односе онако како смо га поставили у нашем захтјеву, а то је да у његовој суштини лежи неједнакост у односу према дјеци - казао је Црногорац.

Подсјетимо, родитељи дјеце која похађају бањалучке приватне вртиће јуче су у Градској управи предали петицију са 2.500 потписа, тражећи да буду изједначене субвенције за дјецу у свим предшколским установама.

Министарство

Уколико овакав однос буде настављен, како је истакао Брано Црногорац, родитељи ће се обратити и другим институцијама, првенствено Министарству просвјете Републике Српске.

- Мислимо да овај проблем заслужује потпуну политичку одговорност свих учесника у јавном животу Бањалуке, његово избјегавање продубиће веома озбиљну демографску ситуацију која траје већ деценијама. Надамо се да овим подухватом можемо да начинимо прекретницу у таквим друштвеним токовима те допринесемо популационој обнови - нагласио је Црногорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана