Градоначелник Гаврановић: Закључци агенције GEA паушални и тенденциозни

Сања Амиџић
Градоначелник Гаврановић: Закључци агенције GEA паушални и тенденциозни

Бањалука - Издаци за плате запослених у градској администрацији повећани су због трезорског начина пословања од 2008. године, када су из буџета града плате почели примати и запослени у градским институцијама и установама.

Рекао је ово јуче градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, коментаришући податке о утрошку средстава буџета града које је изнио Центар за истраживање и студије GEA.

- Истраживање агенције GEA је тенденциозно и са много паушалних оцјена, а неки од закључака упућују и на нестручност оних који су их радили - казао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, од 2008. године, за разлику од претходих година, из буџета града плате су почели добијати и запослени у јавним установама Спортски центар "Борик", Културни центар - Бански двор.

- Ту су и расходи за превоз ученика средњих школа, а од 2011. године на буџету су и запослени у Туристичкој организацији града. У том периоду је због измјена закона дошло и до повећања стопа пореза и доприноса који се обрачунавају на нето лична примања и извршено смањење неопорезивог дијела дохотка. То је довело до раста укупних издатака за плате запослених - објаснио је Гаврановић.

Он је додао да су у 2009. и 2013. години смањене основице и средства за исплату плата запослених у градској администрацији.

- Издвајања за плате ове године у износу од 36,8 милиона КМ су мања када их упоредимо са ранијим годинама, на примјер 2011. годином, када је тај износ био 37,3 милиона КМ - казао је Гаврановић.

Тврди да је од 2012. године до данас смањен и број запослених радника у градској администрацији.

- У децембру 2012. године у Градској управи било је 756 запослених, док у фебруару ове године имамо 732 запослена - казао је први човјек града.

Центар за истраживање и студије GEA у истраживању о трошењу средстава буџета града од 2007. до 2015. године тврди да су издаци за плате запослених у градској администрацији расли док су средства за инвестиције и одржавања опадала.

Према подацима ове агенције, 2007. године из буџета, који је тада износио 144 милиона марака, за плате су издвојена 24 милиона, док је у 2015. години, са буџетом од 120,8 милиона, за лична примања планирано 36,8 милиона марака, док су у истом периоду средства за инвестиције и одржавања била мања за 45 милиона КМ.

Запослени

Према тврдњама Слободана Гаврановића на 1.000 запослених становника у Бањалуци иде 3,7 запослених у локалној администрацији.

- У тај број укључено је и 100 ватрогасаца, 20 комуналних полицајаца, 45 радника у мјесним заједницама и 50 инспектора и исто толико радника у Одсјеку за паркинге и гараже - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана