Градоначелник Бањалуке најавио нову расподјелу новца: Првим ребалансом буџет тежи за четири милиона

Весна Поповић
Градоначелник Бањалуке најавио нову расподјелу новца: Првим ребалансом буџет тежи за четири милиона

Бањалука - Нацрт ребаланса буџета града требало би да се нађе на засједању Скупштине града у посљедњој седмици априла и уколико све буде ишло према плану градских власти у њему би се могло наћи додатних четири милиона КМ.

Најавио је то јуче у паузи засједања Скупштине града, градоначелник Игор Радојичић.

- Припреме за ребаланс су већ почеле. Претпоставка за то је успјешан завршетак посла у вези са рефинансирањем више од 70 милиона КМ дуга града. Затворен је тендер и потребно је изабрати најбољу понуду. Потом иде жалбени рок и након тога доноси се коначна одлука. Уколико све буде ишло по плану до краја априла ћемо имати нацрт ребаланса пред одборницима - казао је Радојичић.

Истакао је да ће све зависити и од момента када буде потписан уговор о реструктурирању дуга са најуспјешнијим понуђачем.

- Град редовно отплаћује дугове у међувремену више није 75 већ око 71 милион КМ.  Надамо се да би ове године требало имати око четири милиона КМ уштеде и тај износ би требало да буде ослобођен - казао је Радојичић.

На јучерашњем засједању градског парламента одборници су разматрали приједлог за изглед новог грба града а Радојичић је подсјетио да град има одлуку Уставног суда РС коју не може промијенити.

- У идејном рјешењу које је припремио хералдичар Драгомир Ацовић извучен је максимум симболике у којој се грађани могу препознати. Ту је прво тробојка са бојама заставе, црвена плава и бијела те симболи ријека Врбас, Кастел, у чуварима штита двије историјске личности, лишће кестена и слично. Предложено рјешење је врло квалитетно у хералдичком и симболичком смислу - рекао је Радојичић и додао да ће град Ацовића за овај посао платити са 5.000 КМ. 

Хералдичар Драгомир Ацовић из Београда објаснио је јуче одборницима да у приједлогу грба постоје обиљежја сва три конститутивна народа.

- Направљен у складу са нормама, које су биле прописане а садржај грба је на неки начин условио Уставни суд РС  -  рекао је Ацовић.

Одборници већином нису имали конкретне примједбе на предложени грб осим неколико сугестија да је требало уврстити и штап дајак чамца те "криви сат". Замјерано је да је приједлог требало бирати преко јавног конкурса а не кроз директни ангажмана појединаца за тај посао.

Са дневног реда повучена је информација о раду правобранилаштва за 2016. годину јер није добила позитивно мишљење Комисије за прописе, представке и спровођење Етичког кодекса. Упућена је сугестија да се Скупштини града доставе детаљи о судским споровима у којима су укључене суме веће од милион КМ као што су случајеви "Аутопевоз", "Велесајм", зграда Радничког универзитета и слично.

 Потреба за школом

Игор Радојичић је рекао да најозбиљнију потребу за новом школом има уписно подручје Старчевица - Ада.

- Формиран је пројектни тим који ће одредити локацију за тај објекат и ријешити имовинско-правне односе након чега можемо тражити средства. У насељу Алеја – Центар није планирана изградња нове основне школе јер не постоји оправданост због близине школа у Борику у којима има слободног мјеста.  У градским школама имамо мањак дјеце и вишак простора. Само у школама на Старчевици у Шарговцу, Залужанима и Куљанима имамо обрнуту ситуацију - казао  Радојичић. 

Усвојен приједлог грба

Скупштина града усвојила је јуче приједлог новог грба града и листу добитника награда поводом Дана града, 22. априла.

Нови грб ће сада у јавну расправу, а коначно усвајање, ако цијела процедура протекне у реду, биће на засједању Скупштине у мају.

Поред ове двије, одборници су јуче усвојили још 13 тачака дневног реда, а за данас је заказан наставак сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана