Грађевинске накнаде пуне градску касу

Илијана Божић
Грађевинске накнаде пуне градску касу

Бањалука - Због интензивне изградње нових станова, приходи од грађевинских накнада на подручју града за првих шест мјесеци ове године већи су за 14 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци градских служби.

Од двије највеће накнаде, и то за уређење грађевинског земљишта и ренте, за прву половину ове године у градску касу слило се 7,19 милиона КМ.

- У поређењу са првим полугодиштем прошле године, остварени приходи у првих шест мјесеци ове године од трошкова уређења и ренте већи су за 14 одсто - казали су у Одјељењу за просторно уређење.

До овог значајног раста буџетских прихода довела је појачана грађевинска активност и активирање бројних градилишта. Према подацима Одјељења за инспекцијске послове, на подручју града тренутно је активно око 90 градилишта, која се односе на стамбено-пословне, пословне и индивидуалне објекте површине веће од 400 квадрата.

У намјери да олакша и убрза издавање грађевинских дозвола, градска администрација је почетком прошле године покренула и једношалтерски систем, који подразумијева да инвеститор подноси одговарајући захтјев.  Град, умјесто њих, прибавља све сагласности које су неопходне у процесу комплетирања захтјева за издавање грађевинске дозволе.

Према подацима ресорног одјељења, све већи број инвеститора користи могућност да градске службе у њихово име прибаве потребне сагласности од јавних комуналних предузећа, а на то указује и податак о више од 5.700 поднесених захтјева у посљедњих годину и по. 

Из грађевинског предузећа “Хидрокоп” истичу да су веома задовољни радом Градске управе.

- Једношалтерски систем издавања дозвола много нам је олакшао посао јер сва документација буде одрађена у најбржем могућем року, што одговара и нама и нашим купцима - казали су из “Хидрокопа”.

 Додали су да се продаја станова у граду не смањује.

- Цијена станова је повећана у односу на прошлу годину, а потражња и даље расте. У досадашњој пракси пола године прије завршетка објекта сви станови  буду продати - саопштили су из “Хидрокопа”.

Цијене станова

У грађевинским фирмама истичу да цијене станова зависе од величине и зоне градње.

Најповољнији станови се могу купити у трећој зони, њихова вриједност износи 1.850 КМ по метру квадратном. У другој зони, којој припадају Обилићево и Старчевица,  цијена је 2.300 КМ. Станови у центру су најскупљи, а њихова вриједност је 2.800 КМ  по метру квадратном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана