Грађевинска школа годинама кубури са недостатком простора: Мањак учионица преселио наставу

Јасмина Салопек
Грађевинска школа годинама кубури са недостатком простора: Мањак учионица преселио наставу

БАЊАЛУКА - Ђаци четвртог разреда Грађевинске школе, њих 120, усљед недостатка учионица наставу у новој школској години прате у просторијама Пољопривредне школе.

Рекао је то за “Глас Српске” директор Грађевинске школе Љубан Бајић истичући да су за то добили сагласност Министарства просвјете и културе Републике Српске и да су ученици јуче кренули у Пољопривредну школу.

 - Ријеч је о пет одјељења четвртог разреда. До овога је морало доћи због повећаног броја предмета и група, а у објекту гдје смо већ годинама нема више довољно мјеста за све. С обзиром на то договорено је да дио ученика пређе тамо гдје ће и њихови професори долазити на наставу - казао је Бајић, чија је школа је већ 11 година подстанар. 

Ови ђаци ће цијелу школску годину наставу похађати у просторијама Пољопривредне школе гдје ће бити друга смјена.

Од Градске управе у Бањалуци очекују, истиче Бајић, да за то вријеме изнађе додатни новац за комуналне и друге трошкове у Пољопривредној школи.

С обзиром на то да се ова школа селила неколико пута, Бајић додаје да се узда у најаве да ће на земљишту Пољопривредне школе бити изграђен Средњошколски центар са три објекта, за Грађевинску, Угоститељску и Политехничку школу, што би било најбоље рјешење за њихове проблеме.

Директор Пољопривредне школе Бојан Бакал потврдио је за “Глас” да под њихов кров ове школске године долазе и ђаци Грађевинске школе.

- Нимало није лако ни једноставно организовати наставу из једне школе у другу. Грађевинска школа нема услове за одвијање наставе, али остаје нејасно зашто добијају сагласност за проширење плана уписа - рекао је Бакал.

Према његовим ријечима, материјалне трошкове преласка ђака у ову школу сносиће град, а све друге ресорно министарство.

- Желимо да им помогнемо, али не смијемо занемарити ни интересе наше школе, јер ово захтијева формирање друге смјене и додатни број радника - појаснио је Бакал.

Грађевинска школа ове године уписала је чак седам првих разреда, по два одјељења архитектонског, грађевинског и геодетског техничара, те једно одјељење дефицитарних занимања монтер суве градње-молер.

Од 2012. године смјештени су у просторијама бивше зграде Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) и тада је речено да ће ова школска установа бити ту док не буде трајно ријешен проблем њеног смјештаја.

С друге стране, бивша зграда Грађевинске школе, која се налази код Нове аутобуске станице укупне површине од 1.360 метара квадратних, је празна и запуштена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана