Грађевинска инспекција на Паприковцу, УКЦ РС: Ријеч о предвиђеном слагању тла

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Након бројних пријава мјештана да се око подземне гараже у изградњи у кругу Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ РС) појавило клизиште, које пријети околним кућама, градоначелник Драшко Станивуковић издао је налог грађевинској инспекцији да изађе на терен на Паприковац и изврши преглед.

Како су казали за "Независне" са УКЦ РС, ријеч је о предвиђеном слагању тла.

"Пукотине које се јављају на асфалту и тлу око УКЦ РС, према мишљењу пројектаната и стручњака геомеханичке струке који су ангажовани на изради пројекта и извођача, ради о постојаном и предвиђеном слијегању тла које траје већ дуги низ година, а које је очекивано. Од почетка градње комплекса, прати се слијегање тла на паркингу и нису уочена никаква хоризонтална помјерања тла, што отклања сумњу да се ради о клизишту", казали су у УКЦ РС.

Додају да им се нико од инспекцијских органа није званично обратио, а нити, колико им је познато, извођачу радова ангажованом на изградњи овог паркинга. Истичу да се по завршетку земљаних радова на градилишту, треба смањити и интензитет слијегања тла, који ни на који начин не угрожава објекте и грађане.

Из Градске управе наводе да ће грађевински инспектори након обиласка терена утврдити да ли је потребно ангажовати вјештака грађевинске струке како би процијенили угрожености објеката, те да ли је потребно забранити употребу истих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана