Грађанска иницијатива Борик: Цркава има довољно, дајте дјеци игралиште

Г. С.
Грађанска иницијатива Борик: Цркава има довољно, дајте дјеци игралиште

Бањалука - Грађанска иницијатива Борик упутила је писмо Његовој светости патријарху српском Иринеју поводом намјере Српске православне црквене општине бањалучке за изградњу цркве и пратећег објекта на зеленој површини, односно дјечијем игралишту у том насељу. У писму, између осталог, стоји:

- Деценијама су се генерације дјеце на овом игралишту безбрижно играле и санкале. Данас се на том игралишту намјерава изградити једна од три нове цркве у насељу у којем живи мање од 15.000 становника и парохијски дом од преко хиљаду квадрата. Вјерницима из насеља Борик већ су на располагању три цркве, при чему је најмање једна црква на удаљености мањој од једног километра - стоји у писму.

Још се наводи да "у низу нетранспарентних, нелогичних и нехуманих одлука, Градска управа и Скупштина града излазе у сусрет Српској православној црквеној општини бањалучкој, доносе одлуку којом се приступа измјени дијела Регулационог плана, којом се планира изградња цркве на штету свих становника насеља и читавог града, а посебно дјеце". 

- Ваша светости, обраћамо Вам се јер сматрамо да је важно да јавност сазна које је аргументе Српска православна црквена општина бањалучка навела у образложењу потребе да се на дјечијем игралишту изгради црква са епархијским домом од преко хиљаду квадрата. Сматрамо да свештеници морају бити свјесни времена и простора у којем служе својим вјерницима, као и потреба, не само својих вјерника, већ и свих грађана – стоји, између осталог, у писму Грађанске иницијативе Борик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана