Грађани свакодневно полажу испит хуманости

Игор Пилиповић
Грађани свакодневно полажу испит хуманости

Бањалука - Захваљујући многобројним акцијама добровољног давања, али и хуманим појединцима, залихе крви су тренутно на задовољавајућем нивоу. Матуранти, електричари, полицајци и грађани свакодневно полажу испит хуманости.

Изјавила је то шеф Службе за прикупљање крви Завода за трансфузијску медицину Јасмина Јованић.

- Недавно смо завршили акцију добровољног давања крви у којој су своје хумано лице показали матуранти десет бањалучких средњих школа. Такође, имали смо велике акције и са припадницима МУП-а РС, Црвеног крста и "Електрокрајине". Задовољни смо одзивом добровољних давалаца крви. Важно је да међу грађанима постоји свијест о томе колико је давање крви важно за спасавање људских живота - рекла је Јованићева.

Додала је да залихе крви стално треба допуњавати.

- То је неопходно, будући да је рок трајања крви и њених компоненти ограничен, а пацијентима је крв свакодневно потребна. Зато треба стално радити на информисању грађана о добровољном давалаштву - казала је Јованићева.

Залихе крви увијек су смањене током љетног периода, посебно током јула и августа, као и током јануара и фебруара.

- Ови периоди су критични због годишњих одмора и распуста у школама и на факултетима, те повећаног броја саобраћајних несрећа. Ситуација је слична у свим трансфузиолошким службама широм свијета - казала је Јованићева.

Регистрација добровољног даваоца, љекарски преглед и сам чин давања драгоцјене течности не траје дуже од пола сата. Поред саме хуманости, добровољно давање крви доприноси и здравственом стању особе која дарује крв.

- Добровољни давалац крви на тај начин контролише здравље, јер се крв тестира на болести које се могу пренијети путем крви, а код даваоца се стимулише производња нових крвних ћелија - рекла је Јованићева.

Један од редовних давалаца крви Бранислав Тодоровић каже  да му даривање драгоцјене течности представља задовољство.

- Срећан сам, јер на тај начин помажем другима којима је помоћ неопходна, а и то је добро за моје здравље - казао је Тодоровић.

Интервали

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, мушког и женског пола, у старосној доби од 18 до 65 година.

- Крв не могу да дају особе које тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Они који су здрави, мушкарци могу дати крв свака три, а жене свака четири мјесеца - рекла је Јованићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана