Грађани безбједни током вађења бомбе

Весна Поповић
Грађани безбједни током вађења бомбе

Бањалука - Заштитићемо животе и имовину грађана и оних који ће бити укључени у акцију вађења авионске бомбе из корита ријеке Врбас код Градског моста у недјељу, 27. септембра.

Рекао је то јуче градоначелник Слободан Гаврановић на конференцији за новинаре поводом поменуте акције.

Додао је да је почетак акције планиран у девет часова, а према процјенама стручњака, енглеска авиобомба тешка 446 килограма, заостала из Другог свјетског рата, требало би да буде извађена до 11 часова.

- Прва безбједносна зона је око 400 метара од мјеста гдје је бомба и до 8.30 часова сви становници са тог подручја мораће  бити измјештени на сигурно - казао је Гаврановић.

Истакао је да ће стара и непокретна лица из ове зоне бити евакуисана уз помоћ радника Дома здравља и смјештена у Дом пензионера док се не заврши уклањање бомбе.

- У другој безбједносној зони од додатних 400 метара, људи ће моћи да буду у својим становима, али не и на улици - појаснио је Гаврановић.

Нагласио је да ће у обје зоне бити забрањен рад продавница, пекара, угоститељских објеката и свих других правних субјеката од седам ујутро па док се не заврши вађење бомбе.

- Истовремено ће бити обустављен саобраћај у цијелој зони и регулацију ће вршити саобраћајна полиција - навео је Гаврановић.

Додао је да су процијенили да у обје зоне живи око 10.000 становника.

- Нема гаранција да вађење бомбе из корита Врбаса може бити сто одсто безбједно изведено и нико не може дати такву гаранцију. Зато смо предузели оволике мјере безбједности. Према информацијама стручњака, прво помјерање бомбе биће најкритичније. Ако у том тренутку не буде дошло до детонације, велика је вјероватноћа да се вађење и транспорт може урадити без икаквих потешкоћа - прецизирао је Гаврановић.

Казао је да ће извлачење бомбе вршити деминерски тим Републичког центра Цивилне заштите уз сарадњу са Ронилачким клубом "Бук".

- Једна особа ће бити задужена за подвезивање бомбе, а друга за њено подизање дизалицом. Чим бомба буде изнад нивоа воде, биће  утоварена у чамац и транспортована до предјела испод дворане "Обилићево" и утоварена на возило за даљи транспорт на Мањачу, гдје ће бити уништена - рекао је Гаврановић.

Начелник Центра јавне безбједности Бошко Панџа казао је да ће полиција обезбјеђивати подручје града за које је процијењено да би могло бити угрожено.

- Са припадницима Цивилне заштите обавјештаваћемо и евакуисати становништво из прве зоне и осигураваћемо цјелокупну зону у пречнику од око 800 метара од мјеста авиобомбе. Молимо грађане да сарађују са полицијом и припадницима Цивилне заштите како би могли осигурати њихову безбједност и заштитити њихову имовину - додао је Панџа.

Истакао је да ће полиција обезбјеђивати и трасу кретања превоза авиобомбе.

Међу грађанима јуче није било панике, али није им ни свеједно.

- Није пријатна сама помисао да ћу морати да напустим стан и будем евакуисана. Међутим, надам се да ће све проћи у најбољем реду. Оптимизам ми улијева чињеница да је бомба већ пола вијека у води, а зна се да вода свугдје продре, те да ће је уклањати стручне екипе. Поздрављам одлуку градских власти и полиције да за сваки случај мјере безбједности буду на највишем нивоу - казала је становница улице Мирка Ковачевића Оливера Нинковић.

Безбједносне зоне

Прва безбједносна зона од 400 метара од мјеста гдје је бомба обухватиће простор с обје стране Врбаса до улица Данка Митрова, Гаврила Принципа, Капорове и Тржничке улице, која обухвата зону око тврђаве Кастел. До 8.30 сви становници ће морати бити евакуисани из станова и нико од цивила неће смјети бити на улици осим полиције.

Друга безбједносна зона обухватиће простор од око 800 метара од бомбе, а то је простор до Омладинске улице, до "Боске", те дио насеља уз улицу Браће и сестара Капор све до источног транзита, као и простор између источног и западног транзита до бивше штампарије "Гласа Српске" и до "Боске". Ту ће људи смјети бити у становима, али не и на улици! Аутомобилски саобраћај ће бити успостављен источним и западним транзитом и то су крајње границе гдје ће бити дозвољено кретање.

Живот у граду

Слободан Гаврановић је рекао да планирани догађаји у граду неће бити одгађани.

- Џијуџицу првенство у дворани "Борик" биће одржано. Ако су учесници смјештени у том дјелу града, треба да напусте зону у којој ће бити забрањено кретање до 8.30 часова. Са Српском православном црквом смо договорили да се вјерски обред у цркви поред Градског моста поводом Крстовдана заврши до 8.30 часова - навео је Гаврановић.

Правила до 11 часова

>Неће радити градска тржница, те све продавнице, пекаре и друга правна лица

>Потпуна обустава саобраћаја свим возилима

>Забрањено кретање становника

 >Евакуисана стара и непокретна лица биће смјештена у Дом пензионера

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана