Град у пројекту очувања културног насљеђа једне епохе: Оживљена сјећања на бањалучке Јевреје

Илијана Божић
Град у пројекту очувања културног насљеђа једне епохе: Оживљена сјећања на бањалучке Јевреје

БАЊАЛУКА - Господска улица некада је била незамислива без традиционалних и раскошних јеврејских радњи. Први биоскоп у граду на Врбасу отворили су Јевреји, а донијели су и први рендген апарат.

У знак сјећања на јеврејске породице, које су обиљежиле једну епоху у културном и економском развоју Бањалуке, град реализује пројекат “Искориштавање заборављеног јеврејског културног насљеђа у дунавској регији - Редискавер (Rediscover)”. Из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику за “Глас Српске” су истакли да је пројекат подржан кроз транснационални програм “Дунав” Европске уније.

- Значај овог пројекта огледа се у подизању свијести о јеврејском културном насљеђу града, о којем се није много говорило од Другог свјетског рата, али и у уврштавању града на европску мапу културног туризма - рекли су из овог Одјељења.

Нагласили су да су кроз “Редискавер” израђени ЉР кодови, виртуелна шетња и апликација за паметне уређаје.

- Скенирањем ЉР кодова добијају се информације о синагогама које су се овдје налазиле, а виртуелна шетња пружа информације о продавницама у Господској улици које су држали Јевреји и о кућама јеврејских породица - навели су из одјељења.

Објаснили су да QR кодови чине сталну изложбену поставку у Јеврејском културном центру те да су инсталирани на дигитални туристички инфо-пулт на Тргу Крајине.

- Такође, апликација под називом “Јеврејска културна баштина” може се преузети са платформе “Гугл плеј” - саопштили су из одјељења.

Истакли су да је у плану креирање тематске туристичке руте засноване на јеврејском културном насљеђу, као и план да се она уклопи у туристичку понуду града.

- Кроз пројекат креирана је виртуелна изложба јеврејског нематеријалног насљеђа, која се састоји од пет видео-снимака о историји и култури јеврејске заједнице и о јеврејским породицама. Прије свега, о доприносу породице Пољокан и њиховом мистериозном убиству на почетку Другог свјетског рата те о породицама Катан, Барух и Леви, чију историју су испричали њихови потомци - поручили су из одјељења.

Додали су да су се захваљујући овим снимцима упознали потомци породица Леви и Клиндић.

- Породица Леви је сазнала да су током Другог свјетског рата њихове претке спасили преци Клиндића. Видео-записима је овјековјечено и свједочење потомака Јелене (Кларе) Барух, о њеном преживљавању логора “Аушвиц” и доласку у град на Врбасу, али и занимљиво поређење живота у Бањалуци и Израелу који су забиљежени од потомака породице Катан – поручили су из одјељења и додали да се сви снимци могу погледати на “Јутјуб” каналу града.

Сарадња

Из одјељења кажу да је носилац пројекта општина Сегедин те да су партнери градови Галати, Темишвар, Регенсбург, Мурска Собота, Осијек, Котор, Суботица и Бањалука.

- Ово је први пројекат прекограничне сарадње Градске управе, што даје референцу за учествовање у осталим сличним програмима ЕУ - рекли су из овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана