Град тражи партнера за изградњу топлане

Весна Поповић
Град тражи партнера за изградњу топлане

Бањалука - Скупштина града усвојила је одлуку којом је Бањалука и званично почела да тражи стратешког партнера за изградњу нове топлане на дрвну сјечку, а јавни позив за подношење пријава за избор инвеститора у овом пројекту биће отворен од данас наредни 21 дан.

Након расправе, која је трајала готово три часа, у сриједу увече за ову одлуку гласао је 21 одборник, два су била уздржана, док је шест било против.

У завршном излагању након расправе о овој тачки градоначелник Игор Радојичић је напоменуо да ће будућа топлана бити ново привредно друштво чији би већински власник био инвеститор са 51 одсто удјела, а остатка од 49 одсто град.

- Остале појединости биће разрађене у уговору са стратешким партнером. Наредни 21 дан чекаћемо понуде и надам се да ће бити пријављених. Ако будемо морали бирати између опција да град у овај пројекат уложи десет милиона КМ или да исто толико новца издвоји идуће сезоне за мазут одлучићемо се за прву опцију, јер је то инвестиција, а ово друго испари у ваздух - истакао је Радојичић.

Нагласио је да град тражи партнера, јер нема друге могућности.

- Ако бисмо сами одлучили да инвестирамо, морали бисмо усмјерити сав потенцијал који имамо у овај пројекат. То би значило да у граду не бисмо могли изградити ништа друго у наредних неколико година - прецизирао је Радојичић.

Током дискусије одборници опозиције су имали доста питања и примједби, од тога да ли ће бити довољно дрвне сјечке за рад нове топлане, а интересовало их је да ли ће то рјешење довести до поскупљења дрвета.

У наставку Скупштине одборници су једногласно прихватили одлуку о кандидатури града за "Европску престонице културе 2024".

- Планирано је да у 2018. години Скупштина града размотри и усвоји стратегију развоја културе, која је један од услова за учешће Бањалуке у овом пројекту - рекли су у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Нагласили су да би својом кандидатуром Бањалука потврдила епитет града који његује европске вриједности.

Такође, подршку Скупштине града добио је и приједлог градоначелника да начелници одјељења и даље остану у статусу вршилаца дужности.

Осам банака у игри

Игор Радојичић разговарао је јуче са делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о могућности учешћа ове банке у реализацији инфраструктурних пројеката у граду.

- Понуде на међународном тендеру за рефинансирање градског дуга од 73 милиона КМ би требало да буду отворене 31. марта. До сада је тендерску документацију откупило осам комерцијалних банака - казао је Радојичић представљајући тренутне приоритете градских власти делегацији ЕБРД-а.

Услови јавног позива

Да је остварио приходе у претходној финансијској години од најмање 30 милиона КМ

Банкарска гаранција за озбиљност понуде од један одсто вриједности понуде, а не мање од 300.000 КМ

Да располаже кадровским капацитетом и искуством не мањим од три године са биографијама кадрова

Референтна листа пројеката који су везани за тражено у јавном позиву

Бизнис план мора предвидјети изградњу топлане на дрвну био-масу минималне снаге 49 мегавата по систему "кључ у руке"

Бизнис план треба да обухвати разраду плана набавке, транспорта те складиштења дрвне сјечке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана