Град суфинансира обнову фасада: Зградама враћају некадашњу љепоту

Милош Васиљевић
Град суфинансира обнову фасада: Зградама враћају некадашњу љепоту

БАЊАЛУКА - Оронуле фасаде у улицама Браће Пантића број 7, Душка Кошчице 1 и у Кнежопољској улици 1 постале су прошлост, а уз подршку града некадашњи сјај добиће још 12 зграда.

Град је током ове године финансијски подржао обнову фасада на радост станара, а у току су и радови на згради у улици Вацлава Хавлика Вене број 4 у насељу Старчевица. Из Градске управе су рекли да је у оквиру јавног позива за суфинансирање обнове фасада, који је окончан 18. октобра ове године, 12 заједница етажних власника испунило услове.

- На основу утврђене ранг-листе, а у складу са новчаним средствима којима град располаже за ову намјену, биће суфинансирани радови на побољшању енергетске ефикасности зграда - рекли су из Градске администрације.

Како је предвиђено, до краја године биће спроведен поступак јавне набавке за избор извођача радова.

Осим модернијег изгледа у овим зградама биће побољшана и енергетска ефикасност објеката. Предсједник Савјета мјесне заједнице (МЗ) Кочићев вијенац Милан Савановић каже за “Глас Српске” да је добра ствар што обнављају фасаде и у њиховој МЗ.

- С обзиром на то да се много ради на саобраћајницама, семафорима, уклањају старих стабала и орезивању дрвореда, у све то су се уклопиле фасаде да добијемо љепши изглед сваког насеља па тако и Кочићевог вијенца - рекао је Савановић.

Према његовим ријечима на многим зградама постоје руиниране фасаде које су потенцијална опасност за дјецу, али и за пролазнике.

- Осим исправности, треба повести рачуна о боји и изгледу, да оне буду поприлично једнаке, да нисмо као у луна-парку. Такав је модел и у уређеним земљама, све је у истом тону, а код нас имате примјере да пола људи хоће да ради, а пола неће. Баш такву једну имамо код стадиона ФК БСК. Већ се види малтер - рекао је Савановић.

Иако град суфинансира радове Савановић додаје да је потребно, у времену када људи крпе једва крај с крајем, видјети и ко је у могућности да издвоји новац за обнову фасаде.

- Велика су поскупљења па увијек треба видјети и колико има спремних да дају новац за ту намјену. Треба почети од основних људских проблема, да ли човјек може финансијски изнијети све намете - рекао је Савановић.

Похвалио се да је у посљедње вријеме у том насељу урађено пуно посла. И на томе неће стати.

- Добили смо много лежећих полицаја који су нам били пријеко потребни те игралиште. Имамо и договорене стазе за пјешаке, а у плану је да буду урађене стазе између зграда за особе са инвалидитетом - рекао је Савановић.

Станарка Кнежопољске улице у насељу Борик Милица М. каже да су након постављања нове фасаде њене комшије веома задовољне.

 - Сада је много љепше и читав крај добио је потпуно нови изглед, онакав какав и заслужујемо. Уз то иде и зима па вјерујем да ће бити и топлије након новог руха - рекла је она.

Заједнице етажних власника које су испуниле услове за обнову фасаде:

-1. Милана Тепића бр. 13

2. Марије Бурсаћ бр. 2,

3. Булевар цара Душана бр. 9

4. Краља Петра Другог бр. 47

5. Рајка Боснића бр. 19

6. Марије Бурсаћ бр. 14-16

7. Бановић Страхиње бр. 12

8. Козарска бр. 20 и 22

9. Краља Петра Другог бр. 53

10. Косовка дјевојка бр. 23

11. Тараса Шевченка бр. 24

12. Југ Богдана бр. 76

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана