Град прелази на систем прикупљања смећа од врата до врата

Сара Бојанић
Foto: Илустрација

Мјештани насеља у којима доминирају индивидуални стамбени објекти, износиће отпад пред капију у врећици или у канти, у дане одвоза, а возило комуналног предузећа ће долазити до сваке куће у насељу и одвозити смеће, појаснили из града

Град је одлучио да пређе на систем прикупљања отпада од врата до врата, а како су саопштили ову одлуку су донијели на основу искуства, према којем су најуређенија насеља она у којима нема контејнера за одлагање отпада.

Казали су ово из Градске управе и додали да то подразумијева да би мјештани насеља, у којима су већином индивидуални стамбени објекти, износили отпад у дане одвоза пред своју капију (никако на пут) у врећици или у канти. Додали су да би тог дана возило комуналног предузећа које пружа услугу одвоза долазило до сваке куће у насељу и вршило одвоз смећа.

- У одређеним насељима, као што су Лазарево и дио Лауша, отпад се одвози на овакав начин већ дужи период, истина, због немогућности постављања контејнера у уским улицама, те у овим насељима је најмање расутог отпада по споредним улицама - рекли су из Градске управе.

Појаснили су да овакав систем прикупљања отпада Градска управа планира у најкраћем року спровести на територији цијелог града, осим у дијеловима у којима су доминантни колективни стамбени објекти, односно стамбене зграде.

- "Еко контејнери" су били постављени на неколико локација у граду и биће постављени након што се уради студија позиција и утврди потреба на терену - рекли су из Градске управе.

Додали су да се новчане казне прописане чланом 109. Одлуке о комуналном реду износе од 500 до 7.000 КМ за прекршај правном лицу, а од 200 до 1.800 КМ одговорно лице у правном лицу.

- Казна за физичко лице у прекршају износи од 100 до 1.000 КМ, а надзор да ли се одредбе ове одлуке спроводе на начин како је прописано контролише комунална полиција или надлежни инспектор - појаснили су из Градске управе.

Из Савјета мјесне заједнице Росуље казали су за "Глас Српске" да су са појединих локација у овом насељу, гдје доминирају индивидуални стамбени објекти, контејнери већ одвезени.

- У дијелу насеља, гдје су махом приватне куће, у највећем броју живе старији људи, а њима би овакав систем одлагања отпада највише и одговарао - казали су из Савјета МЗ Росуље.

 "Чисто лице града"

У протеклом периоду из Одјељења комуналне полиције обавјештавали су суграђане у свим насељима да ће доћи до измјештања контејнера, усменим и писаним путем.

- Подсјећамо, у највећој акцији чишћења Бањалуке "Чисто лице града" приступило се никад већем чишћењу града у свим мјесним заједницама - чистиле су се дивље депоније, уређивале су се саобраћајнице и слично - саопштили су из града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана