Град покрива тање пазаре у Гајевој

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

Јавни позив за додјелу субвенција пословним субјектима чији је рад отежан усљед реконструкције Гајеве улице расписан је јуче, а привредници у овом дијелу града кажу да ће им та подршка добро доћи, јер су током љетних мјесеци због тога изгубили велики број клијената.

Ријеч је о улици која ће бити претворена у шеталиште обогаћено новим садржајима, а град ће субвенцијама подржати пословне субјекте као што је лани подржао угоститеље у пјешачкој зони у центру града.

Право учешћа на јавном позиву имају пословни субјекти који обављају дјелатност у зони реконструкције Гајеве улице и дијелу Јеврејске улице и то самостални предузетници, издвојене јединице самосталних предузетника, привредна друштва и пословне јединице привредних друштава.

У позиву стоји да ће пословним субјектима бити обезбијеђена финансијска подршка у виду субвенције, а за надокнаду доприноса радника за период од почетка реконструкције, закључно са 31. децембром ове године.

- Јавни позив је отворен до 7. децембра, а пријаве је потребно доставити у затвореној коверти, путем протокола у канцеларији број 14 Градске управе, радним даном од осам до 15 часова или путем поште - наведено је, између осталог, у позиву.

Привредници за “Глас Српске” кажу да ће им та помоћ добро доћи.

- Радови су дуго трајали и није се могло прићи локалу. Гости нису хтјели да газе преко дасака, прашине и осталог, те нам је то отежало пословање. Свакако ћемо се пријавити на јавни позив - рекао је власник фирме “Fabrika caffe” Дарио Бркић.

И у фризерском салону “Студио” истичу да ће се пријавити на јавни позив.

- Радови су трајали од маја и прилаз на самом почетку је био збуњујући. Доста клијената је мислило да је улица апсолутно затворена па нису ни покушавали пролазити - рекли су у овом салону.

Оне који су звали путем телефона да закажу термин, како кажу, су наводили како да дођу до салона.

- Љети увијек буде више туриста и клијената који случајно наврате у фризерски салон, а тога ове године није било и посао је опао за неких 40 одсто, али мислимо да ће сада све бити добро - казали су у овом салону.

Додали су да ће им вјероватно бити исплаћене субвенције у висини мјесечних доприноса по запосленом за протеклих шест мјесеци.

Додатне информације у вези са овим јавним позивом могу се добити у Одјељењу за привреду и ЛЕР или путем контакт телефона број 051/244-444, локал 843, те 051/244-480.

Шеталиште

Гајева улица у центру града биће реконструисана и претворена у најљепшу пјешачку зону, најавио је раније градоначелник Драшко Станивуковић.

- Бањалуку мијењамо из темеља. Идеја нам је да ужи центар града учинимо живљим и отворенијим за пјешаке и бициклисте, а изградњом подземних гаража аутомобилски саобраћај измјестимо из самог градског језгра - поручио је градоначелник прије почетка реконструкције Гајеве улице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана