Град поклања уџбенике свим основцима

Александра Тодоровић
Град поклања уџбенике свим основцима

БАЊАЛУКА - Ученици бањалучких основних школа добиће од града бесплатне уџбенике за нову школску годину.

До сада су ђаци првог и другог разреда добијали књиге на поклон, а убудуће ће и остали - од трећег до девет разреда. Уговор о набавци књига биће потписан данас са Заводом за уџбенике и наставна средства, а за ову намјену из буџета ће бити издвојено 1,5 милиона КМ.

Тим поводом у Градској управи ће бити одржан састанак са представницима Актива директора основних школа да би био утврђен план подјеле књига по школама.

- Нико не треба да купује уџбенике, сва дјеца ће их добити бесплатно - поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Из градске администрације су казали да је оваква одлука била раније најављена и да је сада реализована.

- Бесплатни уџбеници ће бити значајно олакшање за кућни буџет, имајући у виду да се цијене пакета књига крећу од 100 па до 170 КМ - казао је Станивуковић.

На основу информација које су прикупили од школа уџбенике ће добити 11.340 ђака.

Директор ОШ “Иван Горан Ковачић” Драгиша Грмуша казао је да ће овај вид подршке пордицама школараца добро доћи.

- Подржавам овај потез. На њега смо сви дуго чекали. Родитељима ће сада бити олакшано спремање ученика за нову школску годину – казао је Грмуша.

Мајка двије дјевојчице, које иду у пети и седми разред основне школе Милена Јанковић казала је да је набавка уџбеника до сада била велики трошак, посебно за вишечлане породице

- На куповину књига и друге школске опреме крајем августа је ишло више од пола моје плате, што нису мала средства. Сада ће нам бити много лакше. У кућном буџету ће остати новца и за нове ципеле, јакну, школску торбу или било шта друго - казала је Јанковићева.

Удружење “Четири плус”

Предсједник удружења “Четири плус”  Душко Тадић недавно је истакао да се ово удружење успјело изборити да од 2007. године одлични ученици из вишечланих породица имају бесплатне уџбенике, а сада ће их имати сва дјеца.

- Поздрављам ову одлуку. Набавка уџбеника је велики трошак, посебно за наше вишечлане породице. Значајно је да остану средства у породици, посебно знајући колико коштају уџбеници, плус школски прибор - казао је Тадић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана