Град организује аутобуски превоз

Данијела Стоканић
Град организује аутобуски превоз

Бањалука - Уставни суд Републике Српске одбацио је приједлог предузећа "Аутопревоз" за утврђивање неуставности и незаконитости правилника на основу којег је расписан јавни позив за вршење јавног градског и приградског превоза, те пресудио у корист града, сазнаје "Глас Српске".

Наиме, Градска управа је у новембру 2013. године расписала тендер за вршење јавног градског и приградског превоза на подручју града. Након спроведене процедуре "Аутопревоз" је поднио Уставном суду РС захтјев за покретање поступка, јер се није слагао са формирањем група и расподјелом линија.

- Уставни суд је у образложењу навео да је Уставом РС и законским одредбама дефинисано да јединица локалне самоуправе сама уређује питање организације и начина обављања јавног превоза, што је град и урадио доносећи правилник којим је дефинисан поступак јавног позива, критеријум и начин бодовања - рекао је шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић.

Додао је да је "Аутопревоз" у тужби навео да Градска управа прије доношења правилника није прибавила мишљење Министарства саобраћаја и веза РС.

- То није тачно. Надлежно министарство је дало позитивно мишљење на правилник - нагласио је Давидовић.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић није желио да коментарише одлуку Уставног суда РС.

Превозник "Остић превоз" такође је поднио Канцеларији за разматрање жалби БиХ жалбу против одлуке градоначелника на избор превозника.

- Жалба је одбијена због ненадлежности, након чега је "Остић превоз" поднио тужбу Суду БиХ и тај поступак још није окончан - истакао је Давидовић.

Према његовим ријечима, Градска управа се прије расписивања јавног позива консултовала са Агенцијом за јавне набавке.

 - Од агенције смо добили одговор да због тога што нема трошења јавних средстава, нема ни избора превозника у смислу јавне набавке. Морао се расписати јавни позив, што је и урађено - додао је Давидовић.

Јавна набавка се објављује у "Службеном гласнику БиХ" и спроводи се по Закону о јавним набавкама. Надлежност рјешавања по приговору, односно по жалби припада Агенцији за јавне набавке. Међутим, јавни позив се објављује на сајту града и у дневним новинама и агенција нема ништа с тим.

Директор предузећа "Остић превоз" Милко Остић је рекао да ће одлуку Суда БиХ коментарисати кад поступак буде окончан.

Удружење

Предсједник Удружења возача градског и приградског превоза Драшко Талијан најавио је да ће удружење идућих дана објелоданити све незаконите радње о градском превозу.

- Објавићемо имена ко је с ким "шуровао", ко је од превозника губитник, а ко добитник - поручио је Талијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана