Град наставља са значајним мјерама и у овој години: Подршка породици на првом мјесту

 Јана Кезић
Град наставља са значајним мјерама и у овој години: Подршка породици на првом мјесту

БАЊАЛУКА - Бесплатни уџбеници и превоз за дјецу из породица 4+, суфинансирање боравка малишана у вртићима, подршка породиљама, највеће стипендије, подршка вантјелесној оплодњи само су дио мјера које град пружа породици, а које ће бити настављене и у овој години.

У Градској управи су истакли да је Бањалука први град који је покренуо израду стратегије демографског развоја, како би се системски утврдиле мјере популационе политике.

- Овај процес увелико траје, односно у току је израда коначне верзије стратегије, будући да је завршена фаза јавних консултација - рекли су из Градске управе.

Додали су да је Бањалука уједно и први град у Српској, који од прошле године издваја средства за суфинансирање боравка дјеце у приватним предшколским установама, са циљем смањења листи чекања у јавним вртићима. Нагласили су да је прошле године за овај вид подршке одобрено више од 2.150 захтјева, за шта је издвојено више од 800.000 КМ.

Истакли су да се и ове године наставља с мјером бесплатних уџбеника, коју град спроводи од 2021. године. Осим тога, први пут након 15 година повећани су и износи за све градске стипендије ученицима средњих школа и студентима првог циклуса студија, за шта се на годишњем нивоу издваја укупно 1,8 милиона КМ.

Значајне мјере подршке, како кажу, настављају се и за вишечлане породице, које се, прије свега, огледају у бесплатном јавном превозу за средњошколце и студенте из тих породица, као и у додјели једнократних новчаних помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце. Средства ће и ове, као и прошле године, бити издвојена за финансирање пројеката којима се дјеци омогућава доступност спортским активностима, а ријеч је о пројектима развоја спорта кроз школске спортске секције, “Спорт доступан дјеци”, обука непливача за ученике основних школа, стипендије и једнократне новчане помоћи спортистима и сл.

Предсједник Удружења породица 4+, Јован Радовановић рекао је за “Глас Српске” да им је драго јер су се годинама борили  за све то.

- Сада убиремо плодове рада и сваке године додајемо нешто ново, а када је ријеч о подршци при стамбеном збрињавању  тражили смо да не буде више 5.000 КМ, него да се то увећа јер су цијене материјала и свега отишле горе - рекао је Радовановић.

На питање какве су реакције родитеља на све ове позитивне мјере каже да му многи захваљују истичући да им је увелико олакшана свакодневица.

- Много им се олакшало и када се прерачунају све те ставке дошли смо до закључка да негдје око два милиона марака породице из Удружења повуку из градске касе и тај новац оде на кућне буџете, а то није мала ствар - рекао је Радовановић. 

Додао је да захваљује граду на подршци те поручио да иду даље у нове радне побједе.

Вантјелесна оплодња

У Градској управи кажу да када је ријеч о суфинансирању трошкова једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње - вантјелесне оплодње, у 2022. години била је рекордна подршка, па је тако град подржао све захтјеве који су испунили услове из јавног позива, њих 40, за шта је из буџета издвојено 160.000 КМ.

Управо са циљем веће подршке наталитету прошле године измијењен је и Правилник о додјели средстава за подршку пронаталитетној политици, који је донио бројне олакшице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана