Град мијења број ванградских зона и смањује вриједност земљишта

Весна Поповић
Град мијења број ванградских зона и смањује вриједност земљишта

Бањалука - Порез на непокретности у ванградским подручјима требало би од 2018. године да буде мањи, а то ће бити урађено уколико данас Скупштина града усвоји приједлог по којем ће сеоске мјесне заједнице бити сврстане у три, умјесто досадашње четири зоне и уколико одборници смање вриједност квадратног метра свих врста земљишта за десет одсто.

Потврдио је ово вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и додао да је то саставни дио измјена Одлуке о висини вриједности непокретности по зонама на територији града, које би требало да ступе на снагу идуће године.

На основу коригованих цијена за земљиште биће формирана нова пореска основица на основу које ће бити умањени рачуни за порез на непокретности.

- Ревизија ванградских зона је показала да су поједине мјесне заједнице сврстане у трећу зону, иако су у стварности  припадале четвртој. Међу најочигледнијим примјерима за то су мјесне заједнице Рекавице један и два, као и Мишин Хан  - рекао је Билчар.

Каже да је направљен нови распоред, којим је смањен број зона са четири на три.

- Оне мјесне заједнице које су некада биле у четвртој зони сада су пребачене у трећу, а дошло је и до корекције цијена по  зонама. Прва зона ће идуће године имати цијену свих врста земљишта некадашње друге, друга зона некадашње треће, а трећа некадашње четврте. Те цијене, ако се упореде са тренутним, ниже су за око десет одсто - казао је Билчар.

Додао је да се ове промјене односе на сеоске мјесне заједнице које нису дефинисане регулационим плановима. 

- Њих можемо лакше кориговати зато што нису условљене тим појединачним планским документима, за разлику од градских које су условљене тиме. Тако дијелови Крупе на Врбасу, Чокорских поља или Бронзаног Мајдана који су регулисани регулационим планом нису овим обухваћени - рекао је Билчар.

Скупштина града је крајем децембра прошле године већ једном смањила вриједност квадратног метра некретнина у трећој, четвртој, петој, шестој и све четири ванградске зоне за десет одсто. Том приликом је донесен закључак да је потребно урадити анализу и евентуалну корекцију граница појединих зона, које ће се примјењивати при обрачуну пореза на непокретности за 2018. годину.

Независни одборник Миленко Јаћимовић се нада да ће ове промјене ријешити проблеме на терену.

- Ранијом подјелом биле су помјерене границе појединих ванградских зона, чиме су, на примјер, мјештани Доњих Кола у 2016. добијали у појединим случајевима вишеструко веће рачуне за порез на непокретности него раније - казао је Јаћимовић. ++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана