Град чешља рад удружења грађана

Весна Поповић
Град чешља рад удружења грађана

Бањалука - Одјељење за друштвене дјелатности ће контролисати рад удружења грађана и начин на који су трошили новац који су добили из градског буџета у претходне двије године, како би било утврђено која испуњавају услове да добију статус удружења од интереса за град али и она која ће због неадекватног рада изгубити тај статус.

Наведено је то у закључку који је усвојила Скупштина града на посљедњем засједању уз информацију о годишњим активностима удружења од интереса за град те активностима осталих удружења грађана.

Одјељење је добило рок од три мјесеца да уради стручну анализу. Предлагач закључка одборник из реда националних мањина Саша Чудић објаснио је да средства које град даје на активности удружења грађана морају бити утрошена на најбољи могући начин.

- Ако неко троши буџетска средства, мора то радити по унапријед дефинисаним плановима а исто тако град мора да прати каква је реализација тог новца. Одлуком Скупштине града из 2014. године статус удружења од интереса за град има 68 организација и они морају оправдати тај статус. Не могу бити од интереса за град а да не извршавају своје дјелатности - рекао је Чудић.

Одлуком о критеријумима, условима и начину утврђивања статуса удружења од интереса за град дефинисано је да се сваке двије године одређује која удружења имају тај статус. Ту одлуку доноси Скупштина на приједлог градоначелника.  Ове године је објављен нови конкурс који је требао одредити ова удружења.

Из Одјељења за друштвене дјелатности рекли су да је конкурс затворен након 15. јула и да утврђивање статуса удружења од интереса за град пролонгирано јер је тада наступио изборни процес и конституисање новог сазива скупштине.

Напоменули су да је комисија за спровођење овог конкурса утврдила да се пријавило 47 удружења.

- Комисија ће, до краја године, размотрити и оцијенити пријаве, након чега ће сачинити ранг-листу са приједлогом за утврђивање статуса удружења од интереса за град и  доставити је градоначелнику ради утврђивања приједлога која ће упутити у скупштинску процедуру - навели су у овом одјељењу. 

Такси возила

Одборници Скупштине града су на посљедњем засједању у четвртак вече усвојили свих 20 тачака о којима су расправљали уз неколико закључака који се односе на поједине тачке.  Када је у питању Одлука о такси превозу надлежном одјељењу дат је рок од 90 дана да се пронађе коначно рјешење за спровођење одлуке по којој би сва такси возила била исте боје. 

КАТЕГОРИЈЕ

Удружења од интереса за град сврстана у седам категорија

1. Социјална заштита

2. Борачко-инвалидска заштита

3. Здравство

4. Наука и образовање

5. Људска права и права мањина

6. Култура

7. Друге области од интереса за локалну заједницу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана