Град Бањалука затражио смањењe циjeна аутобуских карата

Срна
Град Бањалука затражио смањењe циjeна аутобуских карата

БАЊАЛУКА – Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се Град Бањалука обратио свим приватним превозницима са захтјевом да по новим цијенама горива коригују цијене на ниже и да затраже сагласност градских власти на нове кориговане цијене карата.

Радојичић је подсјетио да је од јуче у Граду Бањалука у функцији минималан јавни градски и приградски превоз, додајући да је данас било корекција линија, односно да су обезбијеђене додатне линије како би се радницима омогућио долазак и одлазак на посао.

Он је након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, казао да се продају само радничке карте, с обзиром на то да студенти и ђаци немају редовне активности, а пензионери на основу мјера треба да се што мање крећу.

- Старијим лицима је препоручено да не користе јави превоз, јер је то ризично за њих - казао је Радојичић и додао да они без пријеке потребе не треба да користе јавни превоз.

Подсјетио је да је број полазака аутобуса прилагођен.

Радојичић је навео да се од јуче Република Српска и град Бањалука налазе у новој фази постепене нормализације живота, олакшавања мјера забране и ограничења и либерализације, што је посљедица кретања епидемије и потреба живота.

Градоначелник Бањалуке је нагласио да су бројке обољелих у Бањалуци у протеклим данима нешто боље, оптимистичне.

- И даље смо свјесни да је епидемиолошка ситуација врло осјетљива и промјењива. Прије седам дана имали смо значајан раст, а у овим данима имамо мањи број обољелих од вируса корона и свјесни смо да то може да се мијења - рекао је Радојичић.

Радојичић је упозорио грађане да, након што је од јуче започето са нормализацијом живота, може да дође и до повећаног броја обољелих због већег броја друштвених контакта, због чега треба да и даље воде рачуна о мјери растојања.

Он је навео да је данас око 80 дјеце било у вртићима Јавне предшколске установе, те да је ово мањи број од анкетираних и да се очекује да ће се овај број повећавати.

Радојичић је рекао да су сви објекти који су предвиђени спремни за прихват дјеце, као и у приватним вртићима који би од данас требали бити у функцији са ограниченим бројем дјеце и по посебним условима рада и упутству Института за заштиту здравља Републике Српске.

- Сви тестирани васпитачи, односно радници у јавним и приватним установама за предшколско васпитање су здрави, односно негативни на вирус корона - истакао је Радојичић.

Он је навео да је данас укинута претходна уредба о радном времену, тако да је градска администрација враћена у редовно радно вријеме.

- Дом здравља Бањалука је у фази реорганизације и пружања већег броја редовних послова кроз примарну здравствену заштиту - истакао је градоначелник Бањалуке.

Он је рекао да је наложено да контролни органи у овој седмици дјелују савјетодавно и едукативно по новим упутствима Института за заштиту здравља Републике Српске за дјелатности које су од јуче почеле да раде као што су угоститељство и поједине услуге, истичући да се у случајевима флагрантног кршења упутстава могу изрицати и казнене мјере.

Ове седмице мањи број новозаражених

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тододоровић рекла је да су у овом граду до данас забиљежена 524 лица позитивна на вирус корона, као и да је евидентиран мањи број новозаражених у првим данима ове, у односу на почетак прошле седмице, те изразила наду да ће овај тренд бити настављен и у наредном периоду.

Тодоровићева је упозорила да је тренутно фаза попуштања мјера, која ће значајно оптеретити здравствени систем и контролне органе.

- Молим грађане за разумијевање и стрпљење у контакту са здравственим радницима, те је веома важно да и даље поштујемо мјере физичке дистанце и ношења заштитне опреме, као и интензивније одржавање хигијене - рекла је Тодоровићева.

Она је похвалила суграђане старије животне доби, који су се у највећој мјери придржавали досадашњих мјера и упутстава у превенцији сузбијања вируса корона.

- Још једном бих замолила да наставе са досадашњом добром праксом и да излагање вирусу сведу на ниво који неће угрозити њихово здравље - рекла је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, од укупно 524 лица у Бањалуци која су позитивна на вирус корона, 261 лице је оздравило, док је 25 преминуло.

- У кућној изолацији је око 687 лица, док је здравствени надзор завршен над 4.960 лица, а у протекла и 24 часа са симптомима акутне респираторне инфекције у бањалучки Дом здравља јавило се 25 пацијената - рекла је Тодоровићева.

Она је медицинским сестрама и техничарима честитала 12. мај, Међународни дан медицинских сестара и техничара, те им захвалила за несебичан и пожртвован рад који су пружили у протеклом периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана