Град Бањалука улагањима подиже квалитет наставе

Невена Бунић
Град Бањалука улагањима подиже квалитет наставе

Бањалука - Све је спремно за почетак нове школске године. Град је суфинансирао санације и одржавање неколико основних школа и то кроз више пројеката, као и комуналне и саобраћајне послове у близини образовних установа. Тако подижемо квалитет наставе и побољшавамо услове за образовање.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић послије састанка са директорима свих градских основних школа.

- Иако град нема надлежност над радом школа, ове године смо издвојили новац за одржавање и суфинансирање у неколико школа, а директно преко буџета пружили смо помоћ за пет установа. Неке од пројеката кандидовали смо и према међународним организацијама, као што је УНДП - казао је Радојичић.

Истакао је да је потребно што прије ријешити проблем са преоптерећеном ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици.

- Озбиљно се бавимо питањем уписног подручја Старчевица - Ада, јер је по броју ђака ова школа највише загушена и има проблем организовања наставе. Потребно је урадити процјену да ли се неким прерасподјелама може ријешити проблем или је потребно изградити још један школски објекат - објаснио је Радојичић.

Предсједник Актива директора основних школа Мирослав Попржен истакао је да основне школе максимално сарађују са Градском управом.

- Разговарали смо и о рјешавању проблема преко савјета мјесних заједница које би преко различитих пројеката аплицирали са горућим проблемима у насељу које се тичу објеката школа. Покренули смо и питање планирања гријања у сеоским школама које саме грију, односно о потреби суфинансирање трошкова гријања - рекао је Попржен и додао да од сутра 1.922 ђака сједа у клупе.

Састанку је присуствовао и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

- Похвално је колико град улаже у основне школе. Новина за наредну школски годину је приједлог да дјеца деветог разреда више уче о холокаусту и страдању Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату - истакао је Дамјановић.

Безбједност у саобраћају

Игор Радојичић је апеловао на возаче да се од сутра поново привикну на већи број дјеце на улицама.

 - У наредном периоду биће више акција посвећеним безбједности у саобраћају, рекламних кампања и упозорења - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана