Град Бањалука припрема изненађење за родитеље

Катарина Шапоња
Foto: Градска управа

БАЊАЛУКА - Град ће ускоро обрадовати родитеље картицама за здраво и безбрижно одрастање, што ће представљати олакшицу за њихове кућне буџете.

Ово је најавио градоначелник Драшко Станивуковић, који је објаснио да ће уз помоћ ових картица родитељи имати попусте при куповини основних потрепштина за дјецу.

- То значи да ће наши родитељи, када се дијете роди, али и када буде старије, уз ове картице при куповини основних потреба за дијете од хране, пелена, колица, сједалица и других ствари, остваривати попусте у одређеним маркетима и продавницама. На годишњем нивоу или у периоду одрастања њиховог дјетета, то је много више од чак и неколико плата које ће уштедјети кроз повољнију куповину и то ће им бити значајна олакшица у кућном буџету - поручио је градоначелник.

Подјела ових картица планирана је пред почетак нове школске године, што ће олакшати припреме за школу многим родитељима. Станивуковић је такође најавио да ће бити отворена и нова мјеста у јавним вртићима, саграђена нова дјечија игралишта, паркови и рекреативне зоне, спортски терени и други садржаји за породице. 

Станивуковић је нагласио да Бањалука прати човјека у свим његовим узрастима и периодима живота.

- Ово значи да већ по рођењу добије подршку свог града, суфинансирамо боравак у приватним вртићима и ако је двоје дјеце у приватном вртићу, то је 350 КМ мјесечно, обезбјеђујемо уџбенике за основце, суфинансирамо матуре, дајемо плацеве за младе, грађевинске дозволе су бесплатне за све породице, као и прикључак на водоводну и канализациону мрежу, јавни превоз је бесплатан за дјецу из породица са четворо и више дјеце, а такође и за наше пензионере - навео је градоначелник.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” Јован Радовановић казао је за “Глас Српске” да га је пријатно изненадила ова најава.

- Свака марка значи нашим породицама, а са овим картицама ће моћи да остваре још веће уштеде - рекао је Радовановић.
Како каже, постоје још неке погодности које би добро дошле вишечланим породицама, попут сезонских улазница на базене.

- Много би значило дјеци из ових породица када би бар једно од њих добило бесплатну сезонску улазницу за базен па би се могли мијењати - појаснио је Радовановић.

Према његовим ријечима, од Управе града су недавно тражили и бесплатан паркинг за вишечлане породице, на шта још чекају одговор.

Његујући породичне вриједности, Удружење “Четири плус” у понедјељак је уз подршку града организовало породичну шетњу, након које је уприличена манифестација “Конференција беба”. Награђене су: најмлађа беба - Николај Живанић, најстарија беба - Лука Дојчиновић, беба са највише браће и сестара - Вукша Игић и најбржа беба у такмичењу у пузању - Марко Станчић.

Повластица за пензионере

Градоначелник је раније најавио да ће пензионерима бити подијељене картице пријатељства, са којима ће наши најстарији суграђани моћи остварити значајне попусте при куповини намирница, бијеле технике, лијекова и других потрепштина.

- План је да по окончању подјела картица за бесплатан јавни превоз пензионерима и суграђанима који су старији од 65 година почне подјела и “Картица пријатељства”, које ће им служити за повољнију куповину - истакли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана