Град Бањалука одобрио више од сто хиљада КМ за вантјелесну оплодњу

Срна
Град Бањалука одобрио више од сто хиљада КМ за вантјелесну оплодњу

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић донио је одлуку да за суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње буде издвојено 107.500 КМ, умјесто буџетом планираних 65.000 КМ.

"Суочени са великим бројем пријављених, којима је ово једина шанса да постану родитељи, одлучили смо да прихватимо свих 43 захтјева. На основу тога, сви пријављени, који испуњавају услове из јавног позива, добиће једнократну новчану помоћ од 2.500 КМ за трошкове вантјелесне оплодње", рекао је Радојичић.


Он је истакао да се град Бањалука одлучио на овај корак да би активно подржао пронаталитетну политику, те да би помогли свим који нису до сада били у могућности да постану родитељи, саопштено је из Градске управе.

Градске власти су јавни позив за суфинансирање једног покушаја ватјелесне оплодње расписале у јуну ове године. Основни услови конкурса били су да мајка не може бити старија од 42 године, те да је до сада већ имала два покушаја ватјелесне оплодње на терет Фонда здравственог осигурања.

Према подацима градског Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, на јавни позив су пристигла укупно 52 захтјева. Од тог броја, за њих 43 утврђено је да испуњавају услове прописане градским правилником о расподјели средства за подршку пронаталитетној политици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана