Влада Српске и Град Бањалука "заратили" око Кочићевог збора

ГС
Влада Српске и Град Бањалука "заратили" око Кочићевог збора

Након што је Влада Републике Српске ставила ван снаге закључак којим се Граду Бањалуци даје сагласност да организује Кочићев збор, руководство највећег града Српске послало је поруку како исти неће уважити те да настављају активности везане за организацију поменуте манифестације.

Образлажући поменуту одлуку Владе, министар просвјете и културе Жељка Стојичић поручила је да организацију преузима сама Влада те да је о овој одлуци обавијештена Градска управа Бањалука. 

- Сутра иде информација према Влади и биће формиран Организациони одбор. То ће углавном бити исти чланови као и из одбора које је раније формирао град - изјавила је Стојичић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

A person standing at a podium with microphonesDescription automatically generated

Мирна Савић-Бањац, савјетница градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, тврди да су се са одлуком Владе упознали преко друштвених мрежа.

- Организациони одбор, у чијем саставу су и представници Владе Републике Српске, све одлуке у вези са организацијом 59. Кочићевог збора је усвајао једногласно, организација је увелико у току и све планиране активности биће реализоване. Скупштина Града усвојила је буџет за ову манифестацију, а њено одржавање усвојено је и кроз Календар културних манифестација. Потписани су уговори, проведени су јавни позиви,  јавне набавке и све неопходне процедуре, због чега Град нема законско право да одустане од реализације планираног програма – појаснила је Савић-Бањац.

Како је казала, Граду до синоћ није упућено ни званично обавјештење нити образложење овакве одлуке.

- Да је Влада Републике Српске ставила ван снаге Закључак, којим се Граду Бањалуци даје сагласност да организује Кочићев збор, сазнали смо са друштвених мрежа, док Граду до синоћ није упућено званично обавјештење нити образложење овакве одлуке. Оваква одлука је преседан и очигледно је да су интереси појединаца стављени изнад институција и општег интереса – истакла је она.

"Кочићев збор" од 23. до 25. августа, погледајте програм

Такође је подсјетила да је Савјет МЗ Стричићи још прошле године упутио допис да се збор измјести на другу локацију, уз образложење да је беспотребно издвајати новац за закуп туђе земље, с обзиром на то да на Мањачи има довољно градске земље.

A group of people standing behind a podium with microphonesDescription automatically generated

- Послушали смо савјет Мјесне заједнице и донијели одлуку да се збор премјести на градску земљу, међутим сада управо ти исти људи који су поменути допис потписали, лобирају да се организација врати на стару локацију – казала је Савић-Бањац.

Она је нагласила да нема валидног разлога за овакву одлуку Владе, јер је Град Бањалука веома посвећено радио на организацији ове значајне манифестације.

- Најбоља потврда посвећеног рада на организацији ове манифестације су резултати односно оборени рекорди и 80.000 посјетилаца на прошлогодишњем збору. Наш план је дугорочан и имао је за циљ да Стричићи и Мањача живе током цијеле године, а за тако нешто потребно је улагати у садржаје. Ово је само један од бројних разлога који оправдавају одлуку Града да умјесто да улаже у туђу земљу, збориште премјести на градску земљу – истакла је она.

Промоција Змијања

Савић-Бањац је казала да је Кочићев збор једна од најважнијих манифестација у Бањалуци и Републици Српској због чега је протеклих неколико година Град интензивно радио на развоју концепта Кочићевог збора.

- Радили смо посвећено и на развоју концепта Кочићевог збора, на богаћењу садржаја и промоцији Змијања. Конципирали смо збор кроз три дана – Дан истине, Дан отаџбине и Дан слободе, након дуго година вратили одржавање литургије и литије у званични програм, а уз то посвећено радили на брендирању ове манифестације и туристичкој промоцији овог краја. Увели смо градски шатор, гдје смо радили на промоцији културе, Змијањског веза, промоцији традиционалне кухиње – нагласила је савјетница Савић –Бањац.

Додала је да је посвећеност Града организацији видљива и кроз одлуку да се за развој концепта ангажују и стручњаци у овој области из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана