Град Бањалука не одустаје од намјере да недјеља буде нерадна, подржавају га десет од шест власника трговина

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - У Привредној комори РС одржан је састанак са привредним субјектима из сектора трговине, а у вези одлуке о нерадној недјељи коју је предложила градска администрација.

Током састанка, већина привредних субјеката подржала је доношење одлуке о нерадној  недељи, речено је из Градске управе.

– Од присутних десет привредних субјеката, њих шест сматра да је прихватљиво доношење одлуке док је четири није подржало. Уважавајући и чињеницу да је раније анкетираних 90 до 95 одсто запослених у маркетима опредијељено за увођење нерадне недјеље, да је то опредјељење гранског синдиката и одлука Савеза општина и градова РС, те исто тако  и већински подржано од стране представника супермаректа, трговачких ланца и тржних центара, мислимо да је сасвим јасно да је ово добра одлука и Градска управа не може заузети ниједан други став, него да треба донијети овакаву одлуку – рекао је градски менаџер Бојан Кресојевић.

Истиче да је током јучерашњег састанка констатовано да Град Бијељина, који је у новембру прошле године донио одлуку о увођењу нерадне недјеље, није имао негативне економске ефекте, а посебно на онај сегмент који је најважнији – запосленост.

– Укупан број запослених остао је непромијењен од 30. новембра до 30. априла и у оба тренутка износио је 6.857. Међутим, овај сектор је доминантан по запошљавању жена, и то преко 65 одсто, па је у Бијељини у истом периоду број незапослених жена смањен са 4.042 на 3.971. Дакле, по питању запослености чак у Бијељини у овом сегменту женске радне снаге су остварени позитивни помаци – појаснио је он.

Како је навео, поједини учесници састанка су констатовали да се то неће одразити негативно на њихов промет из разлога да уколико нико не ради од трговинских субјеката недјељом, доћи ће до прерасподјеле, а људи ће и даље остваривати потребе за куповином тих роба као што је то било и до сада, преноси Српска Инфо.

Градоначелник Драшко Станивуковић упутио је у скупштинску процедуру одлуку о нерадној недјељи, коју је скупштински колегијум скинуо са дневног реда сједнице Скупштине Града, која је заказана за 29. јун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана